Hon är ett av tre regionråd och stortrivs med uppgiften. Att vara regionpolitiker är väldigt brett eftersom regionen bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur.
– Är du riksdagspolitiker blir du expert på en fråga men på kommunal och regional nivå behöver du kunna väldigt mycket om allt, säger Linda Frohm.
Hon beskriver sig som en "ganska ovanlig politiker" som inte hållit på med politik så länge. Hon var aldrig med i ett ungdomsförbund men har alltid tyckt om att engagera sig. I barndomshemmet fanns fem syskon och föräldrar med ett stort samhällsengagemang, dock inte partipolitiskt. 22 år gammal startade hon företag med två av sina bröder.
– Jag satt vid köksbordet och hade blivit en sådan där som satt och klagade över trasiga vägar. Jag kände att jag får väl dra mitt strå till stacken, säger Linda Frohm.
2012 valdes hon till ny ordförande för Moderaterna i Norrbotten, vilket var första gången som en kvinna nominerades till ordförandeposten. 2019 blev hon regionråd i majoritet med Sjukvårdspartiet och Centern. På frågan om hur det varit att samverka med de andra partierna svarar hon:
– Det har gått jättebra. Nu tycker jag inte att samarbete är svårt, vi har varit tydliga med vilka ansvarsområden vi ska ha och har samma grundsyn i frågor. Hade jag fått önska något från mandatperioden så är det att få mer möjlighet att utveckla, förändra och förbättra, men det har varit svårt under pandemin. Under senaste tiden har vi haft möjlighet att ta många utvecklande beslut om nya verksamheter och satsningar på personal.
Hur har ni klarat uppdraget?
– Jättebra, under de förutsättningar som funnits på grund av pandemin. Jag hade velat göra jättemycket mer och det hade varit fantastiskt roligt att få bygga vidare. Men vi har utfört det vi lovat.
Hon säger att mandatperioden varit krävande och en svår ekonomisk verklighet.
– För första gången på 84 år blev det en majoritet utan Socialdemokraterna. Det handlade om att göra det till vårat på olika sätt. Vi lovade en del saker som vi också sjösatte snabbt: decentralisera vården, MR-kameror och skapandet av servicepunkter. Sedan bröt pandemin ut mitt i arbetet.
Hon säger att det svåra jobbet nu är gjort: genomlysning av hela organisationen och i och med det ordning på ekonomin.
– Tillgängligheten behöver bli bättre och vi gör en satsning för att öka antalet vårdplatser och på kompetensförsörjningen så att de som stannar kvar får en automatisk löneökning på tio procent. Vi gör dessutom extra lönsatsningar på läkare och sjuksköterskor.
Hon säger att det hade varit bättre att utföra arbetet när det inte var pandemi, men om inte det hade gjorts hade inte regionen kunnat göra de satsningar som nu görs.
– Hade vi pausat hade det påverkat verksamheterna negativt, vi hade kommit så långt i arbetet.
Samtidigt har personalen vittnat om bland annat arbetsmiljöproblem och personalbrist. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, hotade regionen med tio miljoner kronor i vite om inte fler vårdplatser öppnas på sjukhuset.
Varför blir inte vårdsituationen bättre?
– Det är inte helt enkelt att förklara. Vi lider av en kompetensbrist, bransch efter bransch berättar hur svårt det är att hitta personal. Vi måste bli mer attraktiva, inkluderande och toleranta. I dag flyttar människor inte bara till ett ställe för att det finns jobb utan de flyttar till platsen.
– Media beskriver det som en sjukvårdsflykt men jag tittar på siffrorna, 675 har slutat sedan 2017 men i en organisation med 7 000 är det inte mycket. Vi har nyanställt fler än de som slutat inom hälso- och sjukvården medan antalet administratörer minskat.
Tidigare regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson valde att säga upp sig efter att Norrbottens läkarförening riktat misstroende mot henne kopplat till bemannings- och vårdplatskrisen på Sunderby sjukhus.
– Min uppfattning är att det var ett riktigt beslut. Nu är vi inne i en ny fas som behöver ett annat slags ledarskap, vi behöver satsa på ett tillitsledarskap där personalen upplever att de blir lyssnade på.
Menar du att Nordmark Nilsson inte hade det ledarskapet?
– Jag upplever det som att det funnits en kultur som var grundat långt innan Anna-Stina kommit, att man upplever att det är toppstyrt och att inspel och ideer från personalen inte tas tillvara på ett bra sätt. Det ska vi ändra på.