– Om man bara anmäler i de fall där vården har gjort fel innebär det att vården själva måste utreda om de gjort fel eller inte. Det tycker jag är orimligt, säger Linda Frohm (M), regionråd.
Hon hoppas nu på en ny lagstiftning som ska återinföra anmälningskravet och göra den nationella statistiken mer jämförbar.
– På nationell nivå anser jag att det nu blir otillfredsställande statistik, om kravet återinförs gör det att möjligheten att jämföra statistik ökar.
Tillsammans med intresseorganisationen Norrbottens kommuner tar man nu fram en handlingsplan som ska sträcka sig över både region och kommuner för ett ökat samarbete inomsuicidprevention.
– Jag hoppas det ska leda till en förbättrad situation, med ökade satsningar på medel och möjligheter. Men vi behöver tänka på att förbättra förhållandet mellan psykiatrin och primärvåden, säger Linda Frohm.
– Det bästa arbetet för att förebygga självmord är att jobba med god psykisk hälsa, från vaggan till graven. Det finns ett ansvar bland, regioner, kommuner och civilsamhället och det är alltid viktigt.
Som en följd av pandemin är hon orolig att det kan komma en stor uppskjuten vård som inte går att se i dagsläget.
– Jag tror vi kommer få leva en lång tid med att människor inte velat belasta vården på grund av, exempelvis deras psykiska mående.