Lekplatser i Kalix, Uppsala, Karlstad, Karlskrona och Stockholms län har ingått i granskningen som Konsumentverket, Boverket och Sveriges kommuner och landsting gemensamt gjort. Urvalet är tänkt att vara representativt för hela landet.
– Vi har gjort ett urval av kommuner som ska representera både stora och små städer och kollat på allmänna lekplatser, lekplatser vid skolor och bostadsområden, säger Anna Strandberg, projektledare på Konsumentverket.
Varje år sker 19.000 olycksfall bland barn upp till 17 år som är så allvarliga att akutvård måste uppsökas, enligt data från EU:s system för bevakning av hem- och fritidsolycksfall. Vanligast är fallolyckor och i hälften av olycksfallen är det fasta föremål, som träd, stenar och staket som utlöser olyckan. Konsumentverket begär även in teknisk dokumentation från tillverkare av lekplatser. Hittas ett tillverkningsfel kan företagen vara tvungna att ändra i produktionen. Inom närmsta månaden kommer rapporten att sammanställas.
– Vi har hittat en hel del allvarliga brister både på äldre och nyare lekplatser, säger Anna Strandberg på Konsumentverket.
För att anses vara säker måste en lekplats uppfylla flera olika krav, underlaget måste vara utformat så att skaderisken är låg om barnet faller. För att barn inte ska kunna fastna med huvudet får det inte finnas springor mellan 9 och 23 centimeter på lekplatsen.
– Vi har också kollat på tillgängligheten för barn med funktionsnedsättning och sett att tillgängligheten är ganska låg.
Det är fastighetsägaren som ansvarar för att lekplatsen är säker och märker man att en lekplats inte är tillräckligt ska den kontaktas.
– Man kan även vända sig till kommunens byggnadsnämnd eller till oss på Konsumentverket för att göra en anmälan, säger Anna Strandberg.