Björkliden öppnar 12 februari, och Riksgränsen den 26. Nuoljas offpist "öppnar" på alla hjärtans dag. Men redan på nästa fredag ställs de första lavinprognoserna för området Abisko-Riksgränsen.
– Man vill vara igång ordentligt när säsongen börjar och inte komma in försent. Det handlar om att hela tiden följa förändringar, säger Petter Palmgren, lavinexpert på Naturvårdsverket med 20 års erfarenhet av lavinsäkerhet.
Därför är det svårt, för att inte säga omöjligt att uttala sig, om lavinläget när väl orterna öppnat. Men hittills har det varit en snöfattig vinter. Och just lite snö kan, något oväntat, innebära större risker.
– Man skulle kunna tro att lite snö är bra, men det är i regel ganska dåligt för lavinfaran för då blir snön svag. Snöstormar gillar vi bättre, då ökar lavinrisken under stormen men snön stabiliserar sig snabbare efteråt och blir mer förutsägbar.
Redan nu har södra fjällkedjornas skidanläggningar öppnat, och besökarna är oväntat många, berättar Palmgren.
– Vi ser att det kan bli extra svårt den här vintern, med många förstagångsbesökare i fjällen. Redan nu ser vi att mycket folk sökt sig till fjälls trots allt.
Redan innan pandemin var fjällintresset på uppgående. Ett intresse som översätts till att fler och fler åker utanför pister och leder, med skidor och skoter.
Bilden som Petter Palmgren har är att det kommer att vara en hel del nya besökare i fjällen denna säsong, på grund av pandemin.
– Vad gäller skoteråkning är det samma grupp som andra år. Men med skidåkningen är det många som ställt om, tror vi, av de som tänkt åka till alperna men som nu föredrar att semestra i Sverige. Vi har inga siffror på det, men slutsatsen är inte helt orimlig, säger han.
Den andra stora gruppen är de som planerat en helt annan semester men som nu väljer fjällen istället. För nybörjare rekommenderar Petter Palmgren att kolla lavinprognosen dagligen, ungefär som en vanlig väderprognos.
– Det är oftast inte nybörjare på skidor som hamnar i en lavin, utan det är friåkare på skoter och offpiståkare på skidor, säger Petter Palmgren.
– När det handlar om laviner måste man utgå från vad man tänkt göra och var man tänkt vara på fjället. Det är aldrig lavinfarligt överallt. Ska man inte åka offpist utan följa leder är det i allmänhet säkert.