Region Norrbotten kan se att det finns ett fortsatt intresse att vaccinera sig mot covid-19 i länet. Det gäller alla åldersgrupper.
Pia Näsvall uppmanade dock främst de som är 65 år och äldre att ta sin påfyllnadsdos när hon chattade med läsarna under tisdagen.
– Vi vet också att risken för att drabbas av svår sjukdom ökar i högre åldrar, därför är det så viktigt att du som är äldre vaccinerar dig, sade Näsvall.
Och det fanns även ett stort intresse att ställa frågor till vaccinationssamordnaren om vaccineringen mot covid-19. Här nedan kommer ett urval av frågorna med svar.
Hur kan man få en tid för vaccination i Luleå? Det finns inga tider att boka via 1177.
– Efterfrågan på vaccin är väldigt hög. Vi lägger ut tider löpande och ser över möjligheten att utöka öppettiderna.
Är det vaccin som ges i dag en uppdaterad version som kommit under sommaren till Sverige?
– Ja, om man får en påfyllnadsdos (dos 3 och uppåt) är det en uppdaterad version. De nya vaccinen rekommenderas inte till dos 1 eller 2, utan då får man de vaccin man fick i början av pandemin.
Är det BA.1 eller de allra nyaste BA.4/5 man får som dos 4?
– Just nu är det BA.1 som ges, ytterligare uppdateringar kommer senare under hösten. De vaccin som ges är godkända och testade, men det viktiga är att man vaccinerar sig än att skjuta upp det.
Kommer vi att få ta dessa påfyllnadsdoser i all evighet?
– Det går inte att svara på i dagsläget. Det är möjligt att man rekommenderas att ta en påfyllnadsdos med 1 eller 2-års intervall, men det får vi återkomma till om det blir aktuellt.
Har en tid för vaccination imorgon, men nu börjar jag vara snuvig och har ont i bihålorna men ingen feber. Ska jag boka en senare tid istället?
– Man bör känna sig frisk när man vaccinerar sig, främst för att man ska få en bra effekt av vaccinet. Därför kan det vara klokt att skjuta på vaccinationen ett par veckor.
Jag har haft covid i början på augusti, när ska jag ta fjärde sprutan?
– Det ska ha gått fyra månader från förra sprutan och du ska känna dig återställd efter infektionen.
Vad gäller kring covidvaccinering för barn?
– Rekommendationen för påfyllnadsdos är från 18 år och uppåt, man rekommenderar i nuläget inte att yngre barn ska vaccinera sig med en påfyllnadsdos.
Vår 15-åriga ovaccinerade dotter fick covid i mars och med mycket lindriga symptom. Bör hon ändå vaccinera sig framöver?
– Jag tycker man ska följa de vaccinationsrekommendationer för den åldersgrupp man tillhör. All information finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Är det riskfritt att umgås inomhus med en person som aldrig en spruta mot covid-19?
– Om man har symtom på covid-19, eller andra förkylningssymtom, ska man naturligtvis inte umgås med andra människor tills man är frisk. Vaccin skyddar framförallt mot svår sjukdom, men den skyddar inte mot smitta.
Hur stort är problemet med brukare/åldringar som inte vill vaccinera sig?
– Det är litet, vi upplever att man såhär långt har en hög vaccinationsvilja. Det ser vi i statistiken.
Vad har regionen för uppfattning om vaccinationsbenägenheten hos personalen inom äldreomsorgen?
– Den är god. Det kan vi också se i statistiken.
Hur stort tryck det är på vården idag gällande covidpatienter?
– Vi har ett antal inneliggande patienter som har covid-19. Det innebär att sjukdomen finns kvar i samhället och det är en motivation till att vi ska fortsätta vaccinera oss.