Larmet: Stor brist på ordningsvakter i Norrbotten

Centralisering och höjda avgifter har gjort att Norrbotten nu står inför en brist av ordningsvakter. "Många väljer att inte jobba vidare", säger Martin Wass, polisregion nord.

Martin Wass är ordningsvaktsamordnare för polisregion Nord. Han säger att det bara sökt in två personer till den grundutbildning som skulle varit innan den ställdes in.

Martin Wass är ordningsvaktsamordnare för polisregion Nord. Han säger att det bara sökt in två personer till den grundutbildning som skulle varit innan den ställdes in.

Foto: Norr Media

Norrbotten2021-08-13 15:18

Vi har tidigare rapporterat om missnöjet bland ordningsvakter efter den drastiska prishöjningen av grund- och vidareutbildningarna år 2019. Redan då misstänkte man att grundutbildningsavgiften på 22 875 kr och fortbildningsavgiften på 7 780 kr skulle minska intresset för yrket i glesbygden, något som nu börjat visa sig i antal sökningar till de båda utbildningarna.

Höjningen kom som en överraskning i branschen och i samma veva valde polismyndigheten att även ta över all utbildning internt. Beslutet upprörde både vaktbolag och frilansande ordningsvakter. Bara ett år senare resulterade pandemins restriktioner i en kraftig minskning av jobbmöjligheter. Allt fler ordningsvakter väljer därför att inte förnya sin licens.

Martin Wass, ordningsvaktsamordnare för polisregion nord, anser inte att det är så konstigt att ordningsvakter slutar.

– En ordningsvakt har i snitt en livslängd på tio år, därför är det inte så konstigt att aktiva ordningsvakter slutar. Men det finns ett problem i att det inte kommer in något nytt tillskott av dem, säger Martin Wass.

Många menar att den nuvarande lagstiftningen från 80-talet är föråldrad och i behov av uppdatering. På regeringens bord ligger ett lagförslag som bland annat skulle innebära en prissänkning till 10 000 kr för grund- och 5 000 kr för fortutbildningen.

Förslaget skulle som tidigast börja gälla år 2023. Men Martin Wass är skeptisk.

– Jag är försiktig, jag är inte intresserad av förslag. Jag är intresserad av resultat och det här är siffror som kan ändras med ett penndrag. Med all sannolikhet blir det även liggande till den kommande regeringen, säger Martin Wass.

Han har också förståelse för att nuvarande ordningsvakter inte heller vill vänta på att ett eventuellt lagförslag ska godkännas.

– Man kan inte förvänta sig att en ordningsvakt ska vänta till 2023 för att förnya sin utbildning. Tidshorisonten är olycklig, det är rätt många som påverkas av det här och väljer att inte jobba vidare. Många har hört av sig och sagt att avgiften är för hög.

För att en utbildning ska kunna genomföras behövs minst 20 antagna annars hänvisas man till Stockholm, något som gör att väldigt många sökande väljer ett annat yrke i stället.

– De närmsta två åren kommer vi inte att bedriva någon grundutbildning överhuvud taget, säger Martin Wass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!