Lapplands gymnasium får utmärkelse av EU

Skolorna som ingår i Lapplands gymnasium har tvingats tänka om kring språkundervisningen. På tisdagen prisades de.

Eva Öhlund-Westerberg är fjärr-lärare i tyska vid Bokenskolan i Jokkmokk som är en av skolorna i Lapplands gymnasium.

Eva Öhlund-Westerberg är fjärr-lärare i tyska vid Bokenskolan i Jokkmokk som är en av skolorna i Lapplands gymnasium.

Foto: Mariann Mannberg

Norrbotten2019-11-29 09:58

I tisdags mottog Lapplands gymnasium den europeiska kvalitetsutmärkelsen – European Language Label som tilldelas "lokala, regionala och nationella projekt som har hittat kreativa sätt att förbättra kvaliteten på språkundervisningen". Priset fick lapplands gymnasium för projektet "Fjärrundervisning i språk". Eva Öhlund-Westerberg, lärare i språk på Bokenskolan i Jokkmokk, har fjärr-undervisat i tyska tre års tid. 

– Jag älskar verkligen fjärrundervisning. Jag tvingas tänka på nya sätt i undervisningen.  

Projektet kom till stånd då skolorna som ingår i Lapplands gymnasium – Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala –  hade problem med att kunna erbjuda sin elever en bra språkundervisning på grund av minskande elevunderlag.

Fjärrundervisningen innebär att man sänder lektioner till samtliga gymnasium på orterna i realtid. Det innebär att man nu kan erbjuda undervisning i samiska, finska, tyska, franska och spanska med tills största del behöriga lärare. Det innebär också att om en enda elev vill läsa ett visst språk nu kan göra det med andra elever på andra orter. Upp till sju språk sänds parallellt över kommungränserna. 

Är det inte svårt att undervisa på annan plats än där man har sina elever?

– Nej, absolut inte. Tekniken är så bra nu så jag upplever att vi verkligen får kontakt med varandra. Även eleverna får kontakt sinsemellan genom virtuella "grupprum". Jag kan också, i realtid, se vad de enskilda eleverna skriver och kommunicera direkt med dem, säger Eva Öhlund-Westerberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!