Norr media har i en öppenhetsgranskning försökt kartlägga vad anställda på bland annat arbetsförmedlingen, länsstyrelsen i Norrbotten och region Norrbotten, vet om offentlighetsprincipen.
Av länsstyrelsen i Norrbottens 294 anställda svarade 104 på öppenhetsenkäten och visade sig ha stor kunskap i frågan och enligt Karin Hansson, som är chefsjurist vid myndigheten, är en av flera anledningar deras internutbildningar kring detta.
– Vi har introduktionsutbildningar för nyanställda och även andra utbildningar där både offentlighetsprincipen och sekretess ingår, säger Karin Hansson och tillägger att de arbetar mycket med den statliga värdegrunden för att öka förståelsen för vilken roll en statsanställd har.
– Det gäller för oss som kan dessa frågor att trycka ut kunskapen och det är roligt att höra att man tar till sig den.
För att upprätthålla kompetensen har man infört en årlig repetitionsvecka.
Vidare arbetar länsstyrelsen med internrådgivning och har fyra jurister som jobbar med stöd i rättsfrågor som rör bland annat sekretess.
– Är man osäker på vad som gäller så kontaktar man oss jurister. Det kan vara frågor som "är det här något jag kan lämna ut?", säger Karin Hansson, som betonar vikten av transparens och att länsstyrelsen är en myndighet som vill vara öppen med sin verksamhet.
Över 90 procent, känner till att anställda inom offentlig sektor fritt och anonymt kan läcka känsliga uppgifter till media i skydd av svensk grundlag, så kallad meddelarfrihet. Detta utan att riskera påföljder. De vet även att de skyddas av efterforskningsförbudet, som innebär att arbetsgivaren inte får efterfråga vem som läckt uppgifter till media.
98 procent ansåg sig veta vilka handlingar myndigheten är skyldig att lämna ut. 62 procent svarade ja på frågan om en offentlig tjänsteman gör fel genom att läsa upp ett sekretessbelagt dokument för en journalist. Svaret på den frågan är nej.
Kunskapen kring offentlighet och sekretess finns enligt Karin Hansson inom hela verksamheten, men på olika nivåer beroende på enhet.
– De flesta handlingar som ska ut, går via den administrativa avdelningen som är navet i det här och kan sitt. Gäller det utlämnande av uppgifter och information och så vidare så är det kommunikationsenheten som har den kompetensen.