I fjol höstas hoppade LO av las-förhandlingarna med Svenskt näringsliv och tjänstemannakartellen PTK rörande en reformerad arbetsrätt (se faktaruta).
Endast LO-förbunden Kommunal och IF Metall ställde sig bakom den uppgörelse som slöts i slutet av 2020.
Men nu har en majoritet av LO:s övriga 14 förbund ändrat sig och accepterat en uppdaterad uppgörelse kring lagen om anställningsskydd.
Klockan 10 på onsdag förmiddag håller parterna en presskonferens och Krister Johansson (S), ordförande för LO-distriktet Norra Sverige, välkomnar att landsorganisationen står enade nu – även om tunga LO-förbund som Byggnads säger fortsatt nej till las-reformen.
– Hade man inte förklarat LO som part i avtalet, skulle Kommunal och IF Metall fått teckna hängavtal i stället. Det hade inneburit att varje gång som de ville ha in några förbättringar, så hade de fått gå via PTK. Därför var nog alla överens om att det är bättre att LO står för huvudavtalet, för då kan LO kalla till konflikt vid förändringar där man inte är överens.
Enligt Krister Johansson är huvudorsaken till att majoriteten av LO-förbunden ställer sig bakom las-uppgörelsen att förbättringar har skett gällande tryggheten för LO-medlemmarna, vad gäller Trygghetsfondens (TSL) omställningsskydd och avgångsbidragen (AGB) till de anställda som sägs upp på grund av arbetsbrist.
– Som jag har förstått det har man fått till förbättringar även för de förbund som väljer att inte gå med på avtalet. De skulle annars inte ha kommit i fråga när det gäller AGB och TSL, omställningsförsäkringarna. Därför är det bättre att LO nu står som huvudtecknare av avtalet.
Varför har det tidigare varit så oenigt inom LO kring den reformerade arbetsrätten?
– Varje förbund är en egen intresseorganisation. IF Metall och Kommunal såg redan tidigare att de förbättringar som de fick till, vad gäller bland annat visstidsanställda och tidshyvlingen, var bra. Andra förbund hade svårare att smälta detta. Men alternativet, att inte vara med och påverka alls, hade oavsett varit mycket sämre, för då överlåter man det helt till politiken.
Att sätta las-reformen på paus till efter valet 2022 har annars varit ett av Vänsterpartiets krav för att släppa igenom en ny S-ledd regering med Magdalena Andersson som statsminister.
Men Krister Johansson tror inte att LO, med sina historiskt nära band till S, ställer sig bakom uppgörelsen enbart för att desarmera V:s krav.
– Jag tror inte att LO förhåller sig till V i detta, utan snarare till den riksdagsmajoritet som finns – där sex av tio ledamöter utan en sekunds tvekan kan tänka sig att gå ännu längre när det gäller nedmonteringen av las.
Han välkomnar att LO nu kan visa en betydligt större enighet i frågan om den reformerade arbetsrätten.
– Jätteviktigt för LO men också för att Sverige ska kunna bevara partsmodellen. Vi vill inte att politiken ska bestämma sånt som parterna kan bestämma själva.
Samtidigt kvarstår oron hos många att detta bidrar till ökad otrygghet för löntagarna. Hur ser du på det?
– Varje förhandling handlar om att ge och ta men visst, även jag hade hellre sett att vi inte behövt göra dessa eftergifter till arbetsgivarna. Det är klart att det blir tystare och ängsligare arbetsplatser, när man vet att det kommer bli fler las-undantag som kan göras från turordningsreglerna.
Uppdaterad: Enligt TV4 är det fyra LO-förbund som inte ställer sig bakom den uppdaterade las-uppgörelsen.