Läkarens larm: Heroin ökar i länet

Heroin blir allt vanligare i Norrbotten. Överläkaren Markus Boman på Beroendecentrum går nu ut med en varning.

Markus Boman, överläkare, varnar för heroinets farliga verkningar.

Markus Boman, överläkare, varnar för heroinets farliga verkningar.

Foto: Arkivbild

Norrbotten2019-12-02 05:00

Markus Boman är överläkare för Beroendecentrum vid Sunderby sjukhus samt chefsöverläkare för psykiatrin. Han uppger att tidigare så förekom heroin i väldigt låga nivåer i Norrbotten, men nu under hösten har drogen ökat rejält.

–  Flera gånger under de senaste månaderna har vi sett allt fler fall där personer har sökt oss och det funnits heroin med i bilden.

Boman anser att utvecklingen är bekymrande och oroväckande. Han vill varna allmänheten för att heroin är kraftigt beroendeframkallande och ofta leder till kriminalitet, kriminella nätverk och våld.

–  Man ska akta sig för heroin. Det är lätt att bli fast, särskilt om man går från andra opioider. Det är även ett beroende som är väldigt svårt att ta sig ur.

Heroin är lätt att överdosera vilket innebär att användaren blir förgiftad och riskerar att sluta andas.

– När man blir förgiftad av starka opioider kan det påverka andningscentrum. Det är så starkt smärtstillande att det dämpar det upplevda behovet av att andas.

Ökningen av heroin syns både bland traditionella missbrukare och personer som främst missbrukar tabletter innehållande opioider.

–  Det har blivit svårare att få tag på andra opioider. Det har kommit nya infartsvägar för narkotika och en ny marknad, menar Markus Boman.

Vid Beroendecentrum får ett hundratal norrbottningar som är beroende av opioider daglig behandling. 

–  Känner man att man är fast i ett beroende så är vår rekommendation att söka sjukvård. Nappa inte på erbjudande om kraftfulla droger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!