Barnläkaren kritisk till nedlagda pollenmätningar

Den här våren blir den första i Norrbotten utan pollenmätningar, eftersom Region Norrbotten tillsammans med de övriga tre nordligaste regionerna slutat betala för tjänsten. Ett beslut som ifrågasätts av barnläkaren Anna Sandin, som är docent och specialiserad på allergier.

Barnläkaren Anna Sandin, docent och allergispecialist, ifrågasätter beslutet att upphöra med pollenmätningar i norr.

Barnläkaren Anna Sandin, docent och allergispecialist, ifrågasätter beslutet att upphöra med pollenmätningar i norr.

Foto: Montage

Norrbotten2021-03-03 07:00

– Lägger man ner något bör man veta att det inte har betydelse för den här patientgruppen. Men bland mina patienter är det många som använder sig av de här pollenmätningarna, de underlättar för att man ska kunna planera sin skolgång och fritid på ett vettigt sätt, säger hon. 

Anna Sandin menar att den här typen av beslut borde föregås av en så kallad hälsoekonomisk analys. 

– Det är en enorm samhällskostnad att folk inte kan vara på jobbet, planera aktiviteter på fritiden eller i skolan. Nu tar man bort ett redskap som fungerar bra och som patientgruppen har nytta av, då borde man ha räknat på det samhällsekonomiskt först, säger hon. 

Överlag anser Anna Sandin att allergipatienter inte tas på tillräckligt stort allvar av sjukvården. 

– De är ofta undanskuffade och får behandla sig själva utan tillräckligt stöd från sjukvården. Jag jobbar mycket med att försöka sprida kunskap till sjukvården, patienterna och deras föräldrar. Det behövs en likvärdig kunskapsgrund, säger Anna Sandin. 

Hon förklarar att en pollenallergi kan jämföras med att lida av en rejäl förkylning tre månader i sträck. 

– Immunförsvaret hos en pollenallergiker reagerar på samma sätt som när det slår till mot virus. Det rinner ur ögon och näsa, man kan få lite feber, allmän sjukdomskänsla, trötthet. Det kan även reta i halsen. Det påverkar deras liv jättemycket, säger Anna Sandin. 

Hon berättar att pollenallergi är ovanligt hos små barn som fortfarande går i förskolan. Ofta debuterar allergin i skolåldern, men hon tror att det finns ett stort mörkertal bland de skolbarn som lider av pollenallergi. 

– Det är väldigt besvärligt för barn och unga som går skola. Allergin ger trötthet, men även behandlingen mot allergin kan göra så att man blir trött. Det är tufft när man ska klara skolgången, säger Sandin. 

Hon påpekar att pollenhalterna kan variera mycket från år till år, vilket påverkar symptomen hos allergikerna.

– Känner man till halterna kan man planera att göra vissa saker en dag då pollenhalterna är lägre. Och så kan man givetvis styra sin behandling utifrån halterna, säger Anna Sandin. 

Hon förklarar att det är viktigt att ta medicinen regelbundet under pollenperioden för att den ska kunna påverka hela dagens symptom. 

Pollenallergi

1177 Vårdguiden uppmanar pollenallergiker att följa pollenprognoserna, så att de kan förbereda sig på höga pollenhalter.

Dessutom rekommenderas de bland annat att byta kläder efter utomhusvistelse, ha fönstren stängda under dagen, undvika kontakt med husdjur som fått pollen i sin päls samt att skölja bort pollen ur håret innan sänggåendet.

Antalet personer med pollenallergi har ökat de senaste åren, omkring en femtedel av alla tonåringar och vuxna lider av pollenallergi.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!