Sedan 2016 kan de privatpersoner som vill lagra elen som de producerar själva söka och få beviljat statligt stöd för en del av vad investeringen kostar: 60 procent av anläggningens pris eller högst 50 000 kronor.
Fler och fler installerar solpaneler hemma och under förra året ökade antalet ansökningar om stöd för att lagra elen som produceras från runt 280 till 845 i hela landet. En stor ökning sett till att totalt runt 1 500 ansökningar lämnats in sedan stödet infördes.
– Vi såg en stor ökning förra året. Det är väldigt positivt och det är generellt så att intresset för egenproducerad el ökar, säger Lars Karlbom, handläggare på Energimyndigheten.
Energimyndighetens siffror visar dock att Norrbottens län ligger i botten när det gäller visat intresse för stödet. Enligt en tabell från maj 2019 hade drygt 130 000 kronor av totalt 15 miljoner kronor betalats ut via länsstyrelsen i Norrbottens län.
På Energimyndigheten tror man att billigare lösningar för lagring och ökat intresse för solpaneler ligger bakom ökningen. Varför det ser ut som det gör här i norr vet inte Lars Karlbom, men han tycker inte att länet ligger så långt efter om man ser till folkmängden.
Hur mycket kostar en batterianläggning?
– Det är lite olika beroende av hur många kilowattimmar man har i lagringskapacitet, men med stödet kanske du kan få fem kilowattimmar för 30–35 000 kronor, så även med stödet är det en relativt dyr investering, säger Karlbom.