Lågt förtroende för sjukvården

En av fem norrbottningar saknar förtroende för hälsocentralerna i länet. 15 procent har inget lågt eller mycket lågt förtroende för sjukhusen.

Maria Stenberg (S).

Maria Stenberg (S).

Foto: Jonas Andersson(Norrbottens media

Norrbotten2018-02-28 19:18

Det visar sig i Region Norrbottens årsredovisning, där tre av de strategiska målen uppnås helt, fyra uppnås delvis och tre inte alls uppnås.

Bland annat får bara 71 procent träffa läkare i specialistsjukvården inom 90 dagar, vilket är sämre än i riket som helhet.

Årsredovisningen visar också att bara 57 respektive 63 procent har mycket eller ganska högt förtroende för hälsocentralerna och sjukhusen. 20 respektive 15 procent har mycket eller ganska lågt förtroende för hälsocentralerna och sjukhusen.

– Känns som att det finns en hel del att göra på förtroendesidan. Jag tror att det har att göra med hur hälso- och sjukvården har skötts i det här länet under lång tid, säger oppositionsrådet Kenneth Backgård (NS).

Han tror att många är nöjda med kvaliteten när de väl får vård, men att den bristande tillgängligheten skadar förtroendet.

– När man väl har kommit in är vården fantastiskt bra. Men när man inte kommer till skapar det ett misstroende.

Är förtroendesiffrorna välförtjänta?

– Ja, jag tror det med tanke på hur situationen har sett ut. Befolkningen, patienterna, har rätt. Upplever man det på det här sättet finns naturligtvis fog för det.

Regionrådet Maria Stenberg (S) är inte heller nöjd.

– Ett högt förtroende för sjukvården är det vi strävar efter så det är klart att det inte är positivt när så många norrbottningar inte känner förtroende, säger hon.

Hur problematiskt är det?

– Det är bekymmersamt. Sedan ska man komma ihåg att vi har väldigt många möten mellan sjukvården och patienter. Det vi vet är att många är nöjda med den vårdinsats man får. Lågt förtroende är aldrig bra, men frågan är mer komplicerad än så.

Målen

Nöjda medborgare – delvis uppfyllt.

Sveriges bästa självskattade hälsa 2025 – målet för 2017 uppfylls i och med att en tydlig positiv hälsoutveckling syns.

En effektiv verksamhet med god kvalitet – målet nås inte. Förändringstakten är för låg.

Helhetsperspektiv med personen i centrum – nås inte. Samverkan externt och internt ska fortsätta stärkas.

Konkurrenskraftig och närande region – uppnås, bland annat tack vare goda insatser för hållbar utveckling.

Förnyelse för framtiden – uppfylls, bland annat genom regelbundna utbildningar för chefer och andra nyckelpersoner.

Attraktiv arbetsgivare – delvis uppfyllt. Behövs mer för att nå målet i sin helhet.

Aktivt medarbetarskap – delvis uppnått. Den totala sjukfrånvaron minskar.

Ekonomi som ger handlingsfrihet – delvis uppnått. Positivt ekonomiskt resultat, men divisionerna måste hålla sina ekonomiska ramar.

Ekonomi som inte belastar kommande generationer – uppnås inte. Kostnaderna för sjukvården är högre än i riket som helhet och måste sänkas med 200–300 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!