Övertorneå har så låga grundvattennivåerna att man nu infört bevattningsförbud.
– Grabbarna på VVS-sidan har kollat av vattennivåerna och idag har man konstaterat att det är väldigt lågt och eftersom det här vädret ska bestå i 10 dagar framåt så måste man vidta åtgärder för att det inte ska bli helt tomt på dricksvatten, säger Bengt Ersson, tekniska kontoret i Övertorneå, som tillägger att det är helt okej att använda vatten för hushållsbehov men inte att bevattna gräsmattor, tvätta bilar eller liknande.
I Överkalix kommun är vattenbristen inte orsakad av låga grundvattennivåer utan bristen beror på ett tekniskt problem med vattenförsörjningen.
– Vi har mycket bra grundvattennivåer, däremot har vi problem med distribution på grund av att vi har ett tekniskt fel hos oss. Grundvattennivåer är inga problem i norra Sverige, det där håller på bli en myt snart som vi måste avliva, säger Kenneth Sköld, teknisk chef i Överkalix kommun.
– Vi uppmanar folk att vara restriktiva. Vi sätter inte förbud för då hamstrar folk vatten istället, utan vi säger att: "Var restriktiv och vattna inte". Det verkar som att folk respekterar det, tycker jag, säger Kenneth Sköld.
Om man inte får bukt med problemen de närmaste dagarna kommer man att reparera en äldre brunn under måndagen.
I Luleå är det ännu inget problem med vattenförsörjningen.
– På våra stora vattenverk är det inga problem. Vi pumpar ju från älven så det regnar väldigt mycket där lokalt. Däremot i småbyarna har vi låga nivåer nu. Det går lite mer vatten när det är så här varmt. Både på Brändön och Högsön är det ganska nära nu, men vi får se, säger Jan-Erik Ylinenpää, sektionschef för VA-produktion på Luleå Kommun.
Luleå kommun har inga nära förestående planer på att inför bevattningsförbud.
– Vi tänker att folk kanske har lite sunt förnuft – det är alltid tråkigt att gå och förbjuda, säger Jan-Erik Ylinenpää.
Generellt sett är vattennivåerna normala i Norrbotten. Det är huvudsakligen de små vattenmagasinen som ligger i riskzonen berättar Fredrik Theolin, grundvattenexpert på Sveriges geologiska undersökning (SGU).
– Vi brukar dela in i små och stora magasin. Det är framförallt i de små magasinen som många har haft problem nu på grund av den torra försommaren och sommaren. I de stora magasinen ser det bra ut för Norrbotten, och egentligen hela landet, i och med att det kom mycket nederbörd från augusti och hela vintern.