Sänkt skatt för norrlänningar lovar Liberalerna

Sänkt skatt med en krona för norrbottningar som bor i kommuner där skatten är som högst. Det är Liberalernas förslag för att locka väljare i norrlandslänen.

Per Lampinen, gruppledare för Liberalerna Arjeplog, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson och Lotta Gröning, toppkandidat i Norrbotten presenterade i valrörelsen en skattesänkning.

Per Lampinen, gruppledare för Liberalerna Arjeplog, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson och Lotta Gröning, toppkandidat i Norrbotten presenterade i valrörelsen en skattesänkning.

Foto: Reino Jillker

Norrbotten2022-08-29 16:57

Norrlandskommunerna finns i de län som har högst genomsnittlig kommunalskatt i Sverige medan kommuner runt storstäderna har låg kommunalskatt. Det vill nu Liberalerna ändra på och sänka skatten för hushållen i Norrland med femtusen kronor per år.

– Det här är nog den första valrörelsen som fokus hamnar på de små kommunerna som har höga skatter och som i övrigt har en tuff situation när det gäller välfärd, jobb och som för kommunerna i Norrbotten bidrar mest till statskassan, säger Lotta Gröning som står som förstanamn på Liberalernas riksdaglista för Norrbotten.

Förslaget går ut på att cirka 800 000 skattebetalare i 50 kommuner, med högst primär kommunal skattesats, i de fem norrlandslänen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Gävleborgs län får ett riktat statsbidrag som ska användas till en skattesänkning. Statsbidraget finansierar skattesänkningen på en krona. Den totala kostnaden blir 1,5 miljarder kronor.

– Det här är en injektion från staten för att kommunerna ska kunna sänka skatten för sina kommuninvånare. Välfärden påverkas inte då kommunen kommer att ha lika mycket pengar efter skattesänkningen som före. Det här är en omfördelning från staten till kommunerna i Norrland som bidrar med väldigt mycket till staten, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson.

– Tar man Arjeplog som exempel så skulle femtusen kronor i genomsnitt per hushåll skulle ge lite över sex miljoner kronor tillbaka till invånarna. Så det är jättemycket pengar som skulle komma Arjeplogsborna till gagn, säger Per Lampinen, gruppledare för Liberalerna Arjeplog.

Det är inte alla kommuner i Norrbotten som kan komma att beröra av skattesänkningen.

– Arjeplog, Pajala, Jokkmokk, Arvidsjaur, Boden och Överkalix är några av de kommer i Norrbotten som skulle kunna ta del av det här och ha en fördel av det, säger Per Lampinen.

Fem tusen kronor för ett hushåll över ett år låter inte så mycket då en full tank bensin kostar tusen kronor.

– I det här läget är det ett viktigt tillskott till hushållskassan med tanke på den höga inflationen vi har. Alternativet är att kommunalskatten är kvar på samma höga nivå som den är idag och då får man femtusen mer i högre kostnader. Det här är viktigt för att dämpa den effekt som hushållen ser idag, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!