Det är omkring 1 200 byggnader, varav cirka 200 är kyrkor och kapell, som nu utreds av Luleå stift. Ett stift som består av både Norrbottens och Västerbottens län. Utredningen kan sedan ligga till grund för beslut om eventuella försäljningar och avyttringar av kyrkor och andra byggnader.
– Den är framför allt bra för att församlingarna ska få ett eget bra beslutsunderlag för hur de ska göra i framtiden, säger Lars-Göran Wallström, fastighetssamordnare på Luleå stift.
Kyrkorna och de andra byggnaderna ägs av församlingarna, men även av pastoraten. Nu vill man genom att församlingarna utarbetar lokalförsörjningsplaner ta reda på om lokalerna är lämpliga för den grundläggande verksamhet man bedriver.
– Kyrkomötet har nationellt bestämt det här för ett antal år sedan. Vi från stiftet ska hjälpa och stödja församlingarna, med bland annat utbildningsinsatser men även annat de vill ha hjälp med.
Av stiftets omkring 200 kyrkor och kapell är cirka 125 skyddade enligt kulturmiljölagens fjärde kapitel. Till underhåll för dessa utgår kyrkoantikvarisk ersättning.
– Det är ett statligt bidrag man kan få, men det är bara för de skyddade byggnaderna. Ansvaret att sköta byggnaderna ligger på församlingarna och pastoraten, säger Lars-Göran Wallström.
I lokalförsörjningsplanen ska de även titta på faktorer som miljö och hållbarhet under lång sikt. Ska man behålla byggnaderna så måste man se vad som ska göras för att hålla kostnaderna på rätt nivå.