Kvinnor fastnar dubbelt så ofta i bilar efter olycka

Kvinnor löper nästan dubbelt så stor risk att fastna i ett fordon efter olycka, enligt ny studie. Trots detta används inte krockdockor som motsvarar den genomsnittliga kvinnan av bilindustrin.

Eivor Dettle, 67, har haft kört bil sen hon var 18 och förvånas över att bilindustrin inte använder sig att kvinnliga krocktestdockor.

Eivor Dettle, 67, har haft kört bil sen hon var 18 och förvånas över att bilindustrin inte använder sig att kvinnliga krocktestdockor.

Foto: Peter Olofsson

Norrbotten2022-07-17 11:00

Studien är utförd University Hospitals Plymouth och undersökte 70 000 patienter som förts till sjukhus efter trafikolyckor. Resultaten visade att 16 procent av kvinnorna fastnar i fordon efter olycka mot bara 9 procent av männen i den studien – nära dubbelt så många.

– Detta beror bland annat på att kvinnor tenderar att sitta närmre ratten och får andra typer av skador vid allvarliga olyckor. Män får skador på huvud, bröstkorg och lemmar medan kvinnor drabbas i högre grad av skador på bäcken, ryggrad och nacke. De senare skadorna kan göra det svårt att ta sig ur bilen, säger Tony Gunnarsson, trafiksäkerhetsexpert på Riksförbundet M Sverige.

Kvinnor och mäns skador vid allvarliga trafikolyckor skiljer sig även på andra sätt. Kvinnor har 44 procents högre risk att få skador som leder till invaliditet jämfört med män. 

En stor bidragande orsak är att kvinnliga krockdockor inte används vid krocktester som görs för att utveckla bilarnas säkerhet. Prototyper för kvinnliga krockdockor har tagits fram men ignoreras till stora delar av branschen, enligt förbundet.

– Eftersom det finns fysiska skillnader mellan en genomsnittlig man och en genomsnittlig kvinna är det obegripligt att inte krocksäkerheten för bägge ingår i testerna. Om färre ska skadas eller dö måste trafiksäkerheten förbättras för alla, säger Tony Gunnarson.

Kvinnliga bilförare i Norrbotten är inte särskilt förvånade.

undefined
Viveka Norlund, 64, säger att kvinnor har fått stå tillbaka till fördel för mannen genom historien.

– Det är så typiskt. Det är så många områden där kvinnor har det sämre. I hela historien har kvinnan fått stå tillbaka. Det är väl män som utvecklar bilarna. Kvinnor ska väl förpassas till köket, säger Viveka Nordlund, 64.

undefined
Janet Åhman, 65, tycker det vore uppenbart att testa bilar med olika krocktestdockor som representerar olika kroppstyper.

Hon får medhåll av Janet Åhman, 65.

– I överlag tycker jag många studier och tester tenderar att ha en man som väger drygt 80 kilogram som norm. För mig är det då uppenbart att man bör testa på olika kroppstyper. Långa eller korta och studera hur de sitter i bilen, säger Janet Åhman.

undefined
Eivor Dettle, 67, har haft kört bil sen hon var 18 och förvånas över att bilindustrin inte använder sig att kvinnliga krocktestdockor.

Eivor Dettle, 67, har kört bil sedan hon var 18 år gammal.

– Det är sjukt. Både män och kvinnor kör bilen. Ska man helt glömma bort hälften av de som kör? Alla är inte lika långa. Bilindustrin har funnits så länge och bilarna är så smart konstruerade nu för tiden. Då är det väl konstigt att man inte kan testa med kvinnliga testdockor, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!