Facket om sekreterarflykt: "Kritiskt läge i Sunderbyn"

Dålig löneutveckling och arbetsmiljöproblem har inneburit att medicinska sekreterare flyr Sunderby sjukhus, däribland från gynmottagningen och förlossningen. Nu varnar fackliga Vision för effekterna. "Patienterna far illa till slut", säger Per Vestin.

Missnöjet bland de medicinska sekreterarna på Sunderby sjukhus har varit välkänt för fackliga Vision en längre tid. "Sunderbyn hade redan tidigare ett underskott av sekreterare men det som har skett nu är kritiskt. Det underlättar inte att de generellt har dåliga löner men missnöjet är inte enbart kopplat till det", säger distriktsordförande Per Vestin.

Missnöjet bland de medicinska sekreterarna på Sunderby sjukhus har varit välkänt för fackliga Vision en längre tid. "Sunderbyn hade redan tidigare ett underskott av sekreterare men det som har skett nu är kritiskt. Det underlättar inte att de generellt har dåliga löner men missnöjet är inte enbart kopplat till det", säger distriktsordförande Per Vestin.

Foto: Arkiv

Norrbotten2023-01-04 15:00

Visions distriktsordförande känner väl till missnöjet bland de medicinska sekreterarna inom regionen och mer specifikt Sunderby sjukhus.  

Enligt Per Vestin har personalflykten varit särskilt märkbar inom gynekologimottagningen och obstriatiken (förlossningen) men även inom internmedicinkliniken, som omfattar en mängd sektioner som reumatologen, hjärtkliniken och neurologen.

– Sunderby sjukhus hade redan tidigare ett underskott av sekreterare men det som har skett det senaste halvåret är kritiskt. Det underlättar inte att de generellt har dåliga löner men missnöjet är inte enbart kopplat till detta, utan även till arbetsmiljön i stort.

Vision har fört dialog med arbetsgivaren för att komma till rätta med problemen och upprättat handlingsplaner, särskilt inom OB/gynekologin som är en länsklinik med sekreterare även i Piteå och Gällivare. 

– Alla fyra-fem sekreterare i Sunderbyn försvann från OB/Gyn, cirka hälften av alla sekreterare totalt inom länskliniken. Det fanns delade meningar om förra enhetschefen bland annat.

Underbemanningen påverkar nu hela vårdkedjan och premisserna för läkarna i deras arbete. 

– Sekreterarna är en yrkeskår som läkarna gärna ser finns på plats, inom vettigt avstånd. De gör så mycket mer än att bara skriva ut diktat. De har tekniska ansvarsområden och hjälper läkarna med praktiska göromål, som att komma in i journalsystemen, vad gäller koder och annat. 

Vestin pekar också på farorna som uppstår utifrån patientsäkerheten, på grund av sekreterarbristen.

– Hinner sekreterarna inte med journalskrivning, att skicka ut brev till patienterna eller remisser internt eller till andra vårdgivare, då far patienterna illa till slut.   

undefined
Personalflykten rörande de medicinska sekreterarna har varit märkbar inom gynekologimottagningen och förlossningen men även inom internmedicinkliniken.

I bakgrunden, utöver specifika arbetsmiljöproblem, finns besvikelsen över lönenivåerna. 

– I dag kan många som går ut gymnasiet få bättre löner än de medicinska sekreterarna som har tagit på sig studielån. 

Vestin jämför med regionanställda tandsköterskor som även de har tvååriga utbildningar och ändå bara tjänar i snitt 28 500 kronor i månaden. 

– Precis samma problematik som för sekreterarna. Sekreterarna ligger tio-femton procent under rätta lönenivåerna, för att regionen ska bli tillräckligt konkurrenskraftiga. Många andra arbetsgivare erbjuder jobb inom administration. Vi har varnat för detta tidigare. 

Vad förväntar ni er av regionen som arbetsgivare nu?

– Jag har tyvärr ingen patentlösning men situationen på Sunderby sjukhus borde regionen aldrig ha hamnat sig i. De måste överbrygga problemen nu i avvaktan på att nya sekreterare kommer in på arbetsmarknaden, säger Per Vestin, Vision. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!