För två år sedan infördes skärpta riktlinjer för att få bort oseriösa aktörer från bärplockarbranschen. Största förändringen var att granska arbetsgivarna hårdare. De ska kunna visa att de har pengar att betala till bärplockarna – oavsett om det blir bär eller inte.
– Det har medfört att vi de senaste åren i princip inte fått några rapporter om att bärplockare från länder utanför EU utnyttjats, säger Nina Johansson, chef för Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Stockholm.
– Det är jättestor skillnad jämfört med 2009 och -10 då löner inte blev utbetalda och folk blev utnyttjade.
Riktlinjerna för bärplockarnas arbetstillstånd är i år desamma som förra året, endast mindre uppdateringar är utförda.
EU-medborgare utnyttjas
Förra sommaren rapporterades om EU-medborgare, från framförallt Bulgarien, som kom till Sverige för att arbeta som bärplockare och inte fick den lön de utlovats.
Då medborgare i EU omfattas av den fria rörligheten inom EU behöver de inte något arbetstillstånd för att arbeta i Sverige, vilket innebär att de inte kommer i kontakt med Migrationsverket.
– För att göra det vi kan har vi tagit initiativ till ökad samverkan med andra myndigheter för att så långt det är möjligt förebygga att människor utnyttjas, säger Nina Johansson.
Myndigheterna hon pratar om är skatteverket, polisen, arbetsmiljöverket, och länsstyrelsen i Stockholm.
För många vill sälja
Svante Renberg är ägare av Svantes vilt och bär i Harads. Han köper in bär av fria bärplockare från EU som kommer till honom och säljer. Det kommer personer främst från Polen, Rumänien och Bulgarien berättar Renberg, men det kan bli för många som kommer och vill ha en del av kakan, befarar han.
– Det kommer bli kris. Det är så många som vill sälja, så det kommer att bli överskott på bär, säger Svante Renberg.
Men i allmänhet vill inte Svante Renberg påstå att det är fråga om någon kris för bärplockarna och att det är många som tjänar bra med pengar.
– Krisen skapar de som tar in för många, flera tusen bärplockare.