Fritt val av tjänstgöringsort är schackdraget som ska bryta den negativa utvecklingen.
Konkret innebär det sannolikt att bevakning av de orter där man har störst problem med rekrytering, alltså Kiruna, Gällivare och Jokkmokk, i högre grad sköts från orter som Luleå eller Boden.
– Tillväxten är den viktigaste frågan och då måste vi våga prova något nytt. Vi vill på det här sättet göra det enklare för dem som redan bor i Norrbotten att vilja utbilda sig och jobba som polis, säger Magnus Modig, tillförordnad polisområdeschef i Norrbotten.
Läget är prekärt. Hälften av platserna stod tomma i polisutbildningen som inleddes i höstas, och till den utbildning som inleds för vårterminen är endast två av 21 platser bekräftade.
Den modell som polisen använts sig av hittills har inneburit att poliser kan placeras ut där behovet finns. Grunden i beslutet är att eliminera risken att vissa mindre områden/orter ska bli utan polis.
Men länet är stort och polisen uppger att många sökande riskerar att falla bort på grund av risken att bli placerad långt hemifrån.
– Polisens uppdrag att finnas till för alla medborgare gäller naturligtvis fortfarande. Men nu riskerar tillväxten inte bara på mindre orter, utan i hela polisområdet, att utebli. Genom att förstärka organisationen i stort kan vi lösa ut vårt gemensamma uppdrag, säger Modig.
Polisutbildningen är två år och kan genomföras på distans eller campus i Umeå, Stockholm, Växjö, Borås eller Malmö.