Kraftig ökning av antalet smittade – nu är influensan här

Utbrottet av influensa ser ut att nå kulmen i skiftet januari-februari men redan nu ser smittskyddsläkaren i Norrbotten en rejäl ökning av antalet smittade.

Kräksjuka. Få fall av vinterkräksjuka har hittills konstaterats i Norrbotten och förhoppningen är att det blir en lugn säsong för vinterkräksjukan men än vet man inte säkert om så blir fallet.

Kräksjuka. Få fall av vinterkräksjuka har hittills konstaterats i Norrbotten och förhoppningen är att det blir en lugn säsong för vinterkräksjukan men än vet man inte säkert om så blir fallet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Norrbotten2016-01-05 18:00

Mycket pekar på att säsongens influensa snart tar greppet om Norrbotten. 21 fall med provtagna och diagnosticerade patienter rapporterades under hela förra säsongen. Nu är man uppe i 18 fall – bara sedan årsskiftet.

– Det är anmärkningsvärt mycket att vi har 18 fall redan i år. Influensan är definitivt här, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Att så pass många fall har konstaterats redan innebär att många fler är sjuka ute i samhället. Enligt statistik från folkhälsomyndigheten så pekar kurvan över antalet konstaterade fall i Sverige klart uppåt just nu.

Ofta når influensaepidemin kulmen omkring vecka 8-10 men årets influensa kommer tidigare.

– Det är lite tidigare än vad det har varit de senaste åren. I fjol kom toppen omkring vecka åtta och nu skulle man kunna tänka sig att toppen kommer vecka fem, alltså i början av februari, säger Anders Nystedt.

Vad gäller vinterkräksjukan ser det dock något bättre ut. De små utbrott som konstaterades innan jul ledde inte till någon spridning och just nu är antalet fall relativt få.

– Det ser ut som att det kan bli en hyfsat lindrig säsong i år och det hoppas jag också för det ställer till med mycket oreda, framförallt inom sjukvården, säger Anders Nystedt med visst förbehåll.

Som vanligt är framförallt handhygienen viktig för att undvika att bli sjuk. Men man ska även stanna hemma i tid.

– Rätt mycket ansvar ligger på den som är sjuk. Det är bra att man inte går på jobbet om man känner att det drar igång och man börjar vara förkyld, säger Nystedt och fortsätter:

– Det är precis när det bryter ut som man är som mest smittsam.

Handsprit biter på influensaviruset men när det gäller vinterkräksjukan så bör man i stället tvätta händerna ofta och med tvål och vatten eftersom vinterkräkviruset är resistent mot alkohol.

Riskgrupper som till exempel äldre personer eller de som har kroniska hjärt- och lungsjukdomar har möjlighet till gratis vaccination mot influensa.

Förra året var det bara omkring hälften av personerna i de olika riskgrupperna som vaccinerade sig. På tok för lite, menar smittskyddsläkaren.

– Det är rätt hög överdödlighet under säsongen och det är därför vi försöker få dem som tillhör riskgrupperna att vaccinera sig. Men det är svårt att få folk att vaccinera sig, vi når inte alls till den nivå vi vill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!