Kraftig laxminskning i Torne älv

Från 100 000 vandrande laxar – till 60 000. Hudsjukdomen kan ligga bakom den kraftiga minskningen av lax i Torne älv.

Mindre lax. Laxvandringen 2015 var betydligt mindre än 2014. Sjukdomen på laxen har spelat en roll.

Mindre lax. Laxvandringen 2015 var betydligt mindre än 2014. Sjukdomen på laxen har spelat en roll.

Foto: Roland S Lundström

norrbotten2015-11-09 17:04

Frågan som inte har något svar är: Hur mycket påverkan har hudsjukdomen på laxen, UDN, haft i laxminskningen?

Den frågan har Stefan Stridsman, fiskeribiolog i fiskeriutredningsgruppen vid länsstyrelsen i Norrbotten, inte svar på.

– Man vet inte vad effekten hade blivit utan sjukdomen. Trots att det förekom den här sjukdomen, som man inte kunde konstatera vad den var i fjol, så blev det en ökad produktion av årsungar. Men utan den hade det kanske blivit ännu mer, man vet inte, säger Stefan Stridsman.

Sven Danell fiskar i havet där älven mynnar ut. Fiskens sjukdom är en oro.

– Om det minskar lika mycket nästa år – då kan man börja fundera på vad som är fel. Den här sjukan är lite oroväckande, säger han.

I somras hade kom det in flera rapporter om sjuka och döda laxar, främst i Torneälven. Gemensamt för de fiskar som påträffats har varit att de varit slöa samt haft hudskador och svampinfektioner.

De var drabbade av UDN och sjukdomen var en bidragande orsak till laxdöden i älven.

Läs mer: Hudsjukdom bakom laxdöden

Förra året vandrade 100 000 laxar i Torne älv. Ett sanslöst rekordår. Men i år var det bara 60 procent av den siffran. Sjukdomen har haft en inverkan, även om man inte vet hur stor, meddelar fiskeribiologen Stefan Stridsman.

Däremot visste man att en minskning skulle ske 2015. Det härleder bak till för två år sedan. De två till fyra år gamla laxarna, smolten, som gick ut i havet då var färre till antalet än året innan.

– Att det skulle bli lägre räknade vi med. Sen hur mycket lägre är svårt att säga på förhand. Men grunden till det här är utvandringen från älvarna två till tre år tillbaka i tiden. Det påverkar uppsteget (vandringen) i slutändan.

40 000 färre, är det uppseendeväckande?

– Uppseendeväckande vet jag inte. Vi följer upp de här uppvandringarna genom kontroll av täthet av laxungar i älvområdena och utvandring av smolt i Torne älv, säger Stefan Stridsman.

Och prognosen är positiv. Många nya laxar kommer vandra upp i älven.

– Det stora uppsteget i fjol har renderat i en hög täthet av laxungar i år – finska undersökningar tyder på att det är flest någonsin.

Så trots det stora tappet under 2015. Och trots sjukdomen. Fler laxar väntas vandra i Torne älv nästa år.

– Prognosen inför de två kommande åren visar på en uppåtgående trend för vuxenfisk som kommer tillbaka, så ser bättre ut för nästa och nästkommande år.

Sven Danell är inte heller orolig över laxens framtid än.

– Det var ju att förra året var ett extremår med 100 000 laxar. Det här är lite överdrivet, det är ingen katastrof. I havet har det varit bra med lax, fin lax, säger han.

Laxvandringen

Torne älv har minskat kraftigast till antalet laxar som vandrat 2015. Från 100 000 år 2014 till 60 000 år 2015.

Däremot i Pite- och Kalixälven har utvecklingen varit stabil.

UDN

UDN är en hudsjukdom där svampinfektering tar död på fisken. Ingen vet orsaken till varför lax och öring drabbas av UDN. Det har förekommit undersökningar där en sjuk och frisk fisk fått gå tillsammans och då har det visat sig att sjukdomen är smittsam, men hittills har ingen bakterie, virus eller parasit kunnat identifieras.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om