Anledningen till att myndigheten valt att skärpa tonen är den ökade förekomsten av felaktiga reservationer i bilannonser. Uttrycket "reservation för felskrivning" är något som blivit allt vanligare i bilannonser och på annonsplattformarna.
Konsumentverket menar att en bilannons alltid blir en del av avtalet vid en bilaffär och att reservationen från säljaren egentligen saknar betydelse.
– Vi är glada att Konsumentverket bekräftar att reservationerna strider mot relevant lagstiftning, men vi är förstås bekymrade över att branschen hittills inte velat ta tag i problemet. Nu tvingas handlarna hantera det vilket förstås är positivt för oss konsumenter, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige, i ett pressmeddelande.
Det är inte bara i samband med köpet som en reservation kan ställa till problem. Det har blivit mer förekommande att säljare hänvisas till sin reservation och att säljare därför inte avser att vidta någon åtgärd vid en uppgiven felaktighet.
I de fallen uppmanar Konsumentverket att köparen ska vända sig till Allmänna reklamationsnämnden. Nämnden kan då om det visar sig att felen är allvarliga, begära att säljaren ska köpa tillbaka bilen.
På Råd och röns svarta lista ses det en tydlig trend där bilföretag är den bransch där flest ärenden hamnar på listan.
– Att vi bilköpare konfronteras med en säljarkår där nästan en tredjedel fuskar och slarvar helt öppet är egentligen ofattbart, säger Carl-Erik Stjernvall.