I veckan kom Svenska kraftnät med sitt nya förslag om elprisstöd till företagen – ett schabloniserat stöd enbart för elprisområde 3 och 4, vilket utesluter norra Sverige.
Lars Lindberg, Företagarnas regionchef, är inte oväntat kritiskt.
– Dåligt. Vi stod inte på barrikaderna när stödet först diskuterades, då elpriserna faktiskt var lägre i norr förra året, men nu har de dragit iväg här också. Då kan man inte bara ha ett bakåtsyftande system, utan stödet borde gälla för hela Sverige.
Företagarna har sedan tidigare förordat andra krisåtgärder.
– Vi hade hellre sett sänkt moms och sänkta elskatter – för när elpriserna går upp, då ökar statens intäkter. Dessutom snabbare att göra en översyn av moms och skatter, som också hade varit enklare att administrera.
Även sänkta arbetsgivaravgifter hade lindrat tillfälligt, precis som i pandemin, menar Lindberg.
– Och ingen av dessa åtgärder är inflationsdrivande, då de inte tillför pengar utan främst håller nere kostnaderna för företagen.
Han ser med oro på hur företagarna drabbas av stigande inflation och höjda räntor, liksom höga drivmedelskostnader. När elpriserna dessutom riskerar att permanentas på högre nivåer även i norr, räcker inte pengarna längre till för många företag.
– Såna som SSAB och LKAB har flera energiavtal med olika löptider, medan små och medelstora företag inte jobbar med terminshandel på samma sätt.
Vilka branscher är mest utsatta?
– De mest elintensiva, som bagerierna, men även besöksnäringen. Det är ingen ”högmarginalbransch” och vintern är ofta högsäsongen, men snart finns ingen lönsamhet längre vad gäller att värma upp stugbyar och annat.
Hittills har konkurserna inte ökat men Lindberg befarar en tuff vinter.
– I södra Sverige kopplas konkurserna nu till energipriserna och det kommer att visa sig även här framöver. Elen måste betalas men bankerna delar inte ut några likvididetslån.
Vad förväntar ni er av regeringen?
– Med tanke på att det handlar om partier som gärna pratar näringslivspolitik och företagande, hade vi förväntat oss betydligt mer. Tyvärr får vi inga signaler om att de jobbar med andra åtgärder. Vi får inget gehör.
Ett svek mot Norrbotten?
– Ja, det är lättare att glömma den här delen av Sverige, när du inte har ett enda statsråd norr om Dalälven, säger Lindberg.