Det var den 26 maj som Brandmännens riksförbund först varslade om konflikt. Den 15 juni inleddes ett antal blockader runt om i landet, i och med att brandmännen inte får strejka på ett sådant sätt att det blir samhällsfarligt har det främst handlat om inte tillåta dispens i schemaläggningen. Förhoppningen från fackets sida är att konflikten nu ska märkas mer när dispenser inte tillåts vid allvarligare olyckor.
– Vi har haft 100-tals dispenser när det gäller schemaläggning, men nu är det stopp för det från 24 juli, säger Mikael Svanberg, förbundsledamot i Brandmännens riksförbund till TT.
Förhandlingarna mellan SKL/Pacta har strandat. Facket kräver bland annat en höjning av ersättningen på 15 procent under tre år samt bättre arbetstider. Orimligt tycker arbetsgivaren, deltidsbrandmännen kan inte sätta märket för övriga grupper.
– Vi bedömer inte det nya varslet som samhällsfarligt. Brandmannaförbundet har tagit sitt samhällsansvar. Men självklart vill vi ha koll på hur det slår, säger Agneta Jöhnk, avdelningschef på SKL med ansvar för arbetsgivarpolitik till TT.
I Norrbotten tillhör många av brandmännen fackförbundet Kommunal istället för BRF. På brandstationen i Övertorneå är det bara två av de anställda som tillhör BRF. I Pajala är hälften av brandmännen i beredskap anslutna till BRF. Anders Lindahl, räddningschef i Haparanda kommun säger att de hittills inte har märkt av konflikten nämndvärt.
– Vi har haft en brand där slangen lämnades kvar, då fick vi som jobbade dagtid hämta slangen, annars har det inte märkts av, säger Anders Lindahl.
Håkan Olofsson är distriktsombudsman för BRF. Han tror att konflikten nu kommer att märkas av tydligare.
– Bara det att vi struntar i att göra det som ligger utanför schemat påverkar jättemycket, Arvidsjaur, Arjeplog och Jokkmokk har gått väldigt underbemannade, säger Håkan Olofsson.
Han uppskattar att ungefär 70 procent av brandmännen i Norrbotten är anslutna till BRF:
– Vi har fått stöd av transportarbetarförbundet i media, men Kommunal ligger nästan på SKL att inte gå med på våra krav. Det är så pass lite vi begär, det är inga orimligheter, säger Håkan Olofsson.