Under veckan har flera strömavbrott inträffat i länet samtidigt som temperaturen på vissa håll legat under minus 40 grader. I Boden och Haradsområdet var det strömlöst under cirka sju timmar på onsdagen.
Strömavbrott drabbade äldreboende och hemtjänstbrukare vilket medförde att kommunen aktiverade socialförvaltningens kontinuitetsplan. En plan B för att hålla igång verksamheten vid en kris.
– Vi hade kontinuerlig kontakt inom verksamheten under onsdagen och socialförvaltningen jobbade med sina kontinuitetsplaner. Vi kommer fortsätta att ha kontakt så länge kylan håller i sig för att se till att alla larmkedjor är aktiverade och att man vet hur man snabbt kan vidta åtgärder, säger Disa Kristinsdottir, säkerhetssamordnare.
Vid sträng kyla under ett strömavbrott så är det de äldre och sjuka som är mest sårbara. För kommunen handlar det om att ha alternativa värmekällor eller möjlighet att snabbt kunna flytta en brukare.
– Vad gör vi om vi måste flytta brukare som har hemtjänst till ett äldreboende? Det kan också handla om bilarna och hur man hanterar en situation när det inte går att använda motorvärmaren, säger Disa Kristinsdottir.
Hon fortsätter:
– Även om det just nu är väldigt kallt så finns det en beredskap, både hos den enskilde och inom våra verksamheter, strömavbrott är sannolikt någonting som kan hända när det blir så här kallt.
I Kiruna är det främst infrastrukturen man håller ett extra öga på.
– Tekniska verken kollar anläggningarna så att man inte får några frysningar. I övrigt så har vi vår vanliga beredskap, säger Jan Lundmark, säkerhetschef Kiruna kommun.
I Pajala har kommunen kontinuerliga möten angående situationen som kylan fört med sig. Bristen på diesel och tankbilar som inte tar sig fram till kommunen är det stora problemet. Lokala företagare har hjälpt till med drivmedel, berättar säger Carin Johansson, sektorchef för stöd och omsorg.
– Sen har vi förstås bilar som blivit stillastående på grund av kylan men det känns som att vi löser situationen. Vi har gjort alla hemtjänstbesök som vi ska göra, säger hon.
Gabriella Lindqvist Durhan, verksamhetschef socialförvaltningen i Luleå säger att man så långt inte behövt höja beredskapen.
– Vi ska alltid kunna hjälpa brukarna och ett strömavbrott kan ju hända närsomhelst. Men självklart blir det mer allvarligt om det inträffar när det är minus 40, säger hon.