Tidigare avslöjade vi att privata vårdaktörer och företag i flera år har köpt skattesubventionerat materiel från länsservice från Region Norrbottens länsservice – i strid med konkurrenslagen.
Regionen inledde en intern konsultutredning och nu kan följden bli att även samverkansavtalet med kommunerna sägs upp.
Enligt avtalet har länsservice ansvarat för leveranser av materiel och hjälpmedel till kommunerna men vid ett möte den 21 augusti informerade regionen om att avtalet upphör vid årsskiftet.
– Slutsatsen var att regionen och kommunerna begår olagligheter. Därför skulle kommunerna fundera över hur material och hjälpmedel ska hanteras när länsservice upphör med leveranserna, säger Johannes Sundelin (S), ordförande i socialnämnden i Gällivare och ledamot av regionstyrelsen.
För kommunrepresentanterna kom beskedet som en chock, menar han.
– Det kändes som att vi plötsligt stod ensamma.
Länsservice har varit viktiga för kommunernas materielförsörjning, inte minst gällande all skyddsutrustning som har krävts under pandemin, men också vad gäller medicinska hjälpmedel.
– Om samverkansavtalet upphör får det stora konsekvenser. Det handlar om rullstolar, andningsmaskiner med mera. Även underhåll har ingått. Länets mindre kommuner kan aldrig upphandla den kapacitet som vi har nu tack vare länsservice.
Han tycker att regionens dialog med kommunerna har varit bristfällig.
– Om något i samverkansavtalet är fel, ska det åtgärdas. Men om förändringar ska ske, måste båda parter ha tillgång till samma information och vi måste få en chans att genomföra förändringarna på ett säkert sätt.
Vid en politisk samverkansberedning, där kommun- och regionrepresentanter fanns med, försäkrade förvisso regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson att inga avtal är uppsagda – ännu.
– Men det har inte skett i rätt ordning. Inte ens jag, som sitter i regionstyrelsen, visste något, innan informationen den 21 augusti. Regionråd Kenneth Backgård (SJVP) borde ta mycket mer ansvar för de samverkansforum som regionen har.
Sundelin befarar nu att tiden inte räcker till för att se över vilka alternativa leverantörer som finns att tillgå.
– Kommunerna hinner inte göra nya avtal innan årsskiftet, vi kommer inte kunna leverera hjälpmedel till de som behöver det tillräckligt snabbt. En stor fara för patientsäkerheten.