– Det första man tänker är att det här är inte bra att vi kunnat nå våra uppsatta mål om god vård men vi hade också en extrem situation med den högsta incidensen i Sverige under våren. Det blev en extrem påverkan för alla i vården. Det är däremot ingen ursäkt men kanske en förklaring, säger Annette Viksten-Åhl, socialchef vid Gällivare kommun.
Kritiken kommer efter att IVO gjort en nationell tillsyn och djupgranskat 98 särskilda boende gällande förutsättningar för individuell vård och behandling under månaderna mars till juni förra året.
– Kritiken är allvarlig men inte oväntad, vi har hanterat en extrem situation som prövat oss på många sätt. Jag vill inte föregå det svar vi ska lämna men vi kommer att ta fasta på kritiken och undersöka vilka delar som återstår för att vi ska vara bättre rustade för framtide, säger Fredrik Sjömark, socialchef vid Piteå kommun.
Både Piteå och Gällivare kommun får kritik för att det "inte funnits förutsättningar för att ge en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård av god kvalitet till äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19" samt att det "inte gått att följa vården till äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19 som bor på särskilt boende på grund av brister i hälso- och sjukvårdsjournalerna".
Bland så ska palliativ vård, vård i livets slutskede, inletts på ett boende utan att läkare kontaktades. I ett fall så kontaktades läkare först efter att patienten avlidit. Enligt rapporten så ska även patienter ha lämnats ensamma under den palliativa vården vilket inte tillhör praxis när en patient befinner sig i livets slutskede.
– Jobbet att förändra och förbättras kommer påbörjas direkt. Vi måste jobba mer systematiskt över lång sikt med kompetenshöjande insatser. Man blir beklämd och det är nog åt allas vägnar, det är nog ingen som haft avsikten att inte göra ett så gott arbete som möjligt men pandemin var något helt nytt för oss och den påverkade personalens arbetsbelastning hårt, säger Anette Viksten-Åhl, socialchef vid Gällivare kommun.
Regionen som är ytterst ansvarig för den medicinska vården och behandlingen av de äldre enligt hälso- och sjukvårdslagen fick kritik redan i januari. Förbättringsåtgärder som genomförs och planeras för att åtgärda brister ska senast redovisas den 15 mars 2021 till IVO.