Kommuner får ansvar för brottsförebyggande arbete

Ett lagförslag ger kommunerna ansvar för brottsförebyggande arbete. Det ska vara ett kommunövergripande arbete som ska vara organiserat och kunskapsbaserat. Allt för att få kontinuitet och prioritet i arbetet mot brott.

1 juli 2023 planeras en ny lag träda i kraft som ger kommuner ett lagstadgat ansvar för brottsförebyggande arbete.

1 juli 2023 planeras en ny lag träda i kraft som ger kommuner ett lagstadgat ansvar för brottsförebyggande arbete.

Foto: Arkiv: TT-Bild

Norrbotten2023-01-26 18:00

Det är för att få ett strukturerat och långsiktigt brotts­före­­byggande arbete i hela samhället som nu kommunerna ska få ett lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet. 

Kommunerna ska enligt förslaget ta fram en lägesbild över brottsligheten i kommunen och utifrån den ta fram ett åtgärdsprogram. Kommunerna ska inrätta en samordningsfunktion och ta ett visst ansvar för det brottsförebyggande arbetet.

– Det finns en politisk enighet i det här. Från alla politiska partier finns en enighet om att det ska vara ett lagstadgat brottsförebyggande arbete, säger Mats Burman, brottsförebyggande samordnare, Länsstyrelsen i Norrbotten.

I lagförslaget anges att kommuner ska verka för att strategiska brottsförebyggande frågor hanteras i ett forum, ett strategiskt råd med aktörer som exempelvis Polismyndigheten, skolväsendet, socialtjänst och andra offentliga aktörer samt aktörer inom näringslivet och det civila samhällets organisationer. 

Från näringlivet ser man positivt på lagförslaget.

– Vi vill lyfta upp den här frågan på kommunernas bord och att näringslivet är beredd att vara med i arbetet, säger Hans Andersson, regionchef för Svenskt näringsliv i Norrbotten.

Riksdagen har ännu inte fattat beslut om lagförslaget som föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!