Debatten rasar i sociala medier efter att Kommunal Region Norrbotten har uppmärksammat de orättvisa resevillkoren för länets vårdpersonal.
På Facebook återger fackförbundet en historia från en av medlemmarna inom IVA på Sunderby Sjukhus. Hen, precis som andra inom vården, har förflyttats till covid-avdelningen på Piteå sjukhus och beskriver en bilresa dit, tillsammans med en läkare och en sjuksköterska.
"Två i bilen får ersättning. Ett rörelsetillägg från Region Norrbotten. 1 000 kronor/dygn respektive 500 kronor/dygn. Den tredje, undersköterskan, får ett rörelsetillägg på – 0 kronor/dygn!!!!", skriver Kommunal och taggar inlägget med #attniinteskäms, #hierarkinlever och #trotellerej.
Nu sprids inlägget som en löpeld bland Kommunals medlemmar över hela landet.
– Det har nått över 45 000 personer bara senaste dygnet. Gud, vilket genomslag, säger Marianne Engberg, sektionsordförande för Kommunal Region Norrbotten.
Enligt facket finns samma orättvisa rörelsetillägg på övriga sjukhus i länet, utom i Kalix.
– Vi har hört liknande historier från medlemmar i Gällivare och Kiruna, som har åkt i samma bil som läkare och sjuksköterskor.
Missnöjet är stort gällande diskrimineringen av undersköterskorna, som samtidigt förväntas förstärka covid-19-vården på andra arbetsplatser än sina egna sjukhus.
– Det handlar om medarbetarnas lika värde. Det är lika jobbigt och otäckt för en undersköterska att vara på vägarna, som för sjuksköterskorna och läkarna. Varför ska de ha rörelsetillägg – men inte våra medlemmar?
I förra veckan hade Kommunal förhandling med ansvariga chefer inom regionen.
– Vi fick nej rakt av. Regionen vill inte diskutera ersättning till undersköterskorna överhuvudtaget.
Marianne Engberg har även vänt sig till de politiska gruppledarna inom regionfullmäktige, men hittills inte fått svar.
– Jag tog upp alla satsningar som sjuksköterskorna får – rörelseersättningar, arbetstidsförkortningar, sommarerbjudanden. Undersköterskorna får inget av det. Väldigt svagt att ingen har svarat.
Dagligen får hon samtal från medlemmar som känner sig diskriminerade, är arga och gråter.
– Nu får det vara nog. Om det ska utgå ersättningar, ska de vara lika för alla. Vi fortsätter kämpa och väcker liknande "true stories" via sociala medier framöver, säger Kommunals ordförande inom Region Norrbotten.