Länsstyrelserna i landets fyra nordligaste län har intervjuat personal på butiker, bensinstationer och kiosker som fungerar som postombud. Av kartläggningen framgår att det finns en oro hos personalen för att brev och paket innehåller droger, dopingmedel och andra illegala medel.
– Personalen vill ju inte vara ofrivilliga narkotikalangare.
Det säger Mats Burman på länsstyrelsen som är samordnare av alkohol-, narkotika-, dopings och tobaksförebyggande arbete i Norrbotten. Av undersökningen framgår även att det inte finns någon utbildning om narkotika och andra droger. Det finns även oro för repressalier efter en anmälan som lett till ett beslag.
– Vår kartläggning visar att det finns ett behov, det är inte riktigt tryggt och det är ett problem, säger Mats Burman.
Han menar att personalen behöver få riktlinjer och rutiner för hur de ska hantera situationer med misstänkta försändelser och kunder.
– De behöver lära sig vad som är och inte är misstänkt. Det vet tullen. De behöver få veta vad de kan, bör och får göra i en bestämd situation. De behöver även en egen kontakt hos polisen att vända sig till så att de inte slussas runt när de vill anmäla något, för det har hänt, säger Burman.
Det var Mats Burman väckte frågan om att något behövde göras.
– Jag fick mina kollegor i de övriga tre länen med mig, säger han.
Burman berättar att länsstyrelsen samverkar med alla inblandade parter.
– Vi har hela kedjan med oss; Tullen, Polisen, transportföretagen, Åklagarmyndigheten och de tre stora inom postombuden – ICA, Coop och OK, säger han.
Utbildningen av personal börjar som ett pilotprojekt på några få utvalda utlämningsplatser. I Norrbotten kommer det att postombud i Piteå, Älvsbyn, Övertorneå och Överkalix. Tanken är lokala poliser ska hålla i utbildningen och Burman hoppas den kan komma igång senast november.
Kuriren har talat med personalen på några utlämningsställen. Där välkomnas nyheten om stöd och utbildning.
– Det låter väldigt bra. Det händer ju att man lämnar ut paket som man ser inte kommer från Gymgrossisten precis, säger Jens Carlsson på ICA Hertsötorget.
Konsum på Storgatan i Luleå är nästan dagsfärska som postombud men Linnea Belinki har erfarenhet av arbetet sedan två år. Hon har dock aldrig anmält någon försändelse men får gärna en utbildning i hur man gör.
– Jag tycker det låter bra. Man vill ju veta vad man kan göra och hur man ska hantera en sån sak, säger hon.
Butikschefen Eija Nilsson håller med.
– Ja, absolut. Nästan alla här jobbar ju med utlämningen, säger hon.