Norrmejerier har ökat på tidsspannet mellan förpackningsdagen och bäst före-dagen. Nu är det hela tio dagar som gäller och förändringen genomfördes successivt i maj månad.
– Det stämmer att vi har förlängt framstämplingen på mjölk ganska nyligen. Vi har arbetat med detta under ett tag och vi har bland annat moderniserat utrustning och process vid mejerierna, säger Anna-Karin Karlsson, affärschef för färskvaror på Norrmejerier.
Norrmejerier har även justerat upp temperaturen för pastöriseringen.
Att kunna flytta fram "bäst före" är viktigt för Norrmejerier av flera skäl, inte minst är det viktigt för att hävda sig i konkurrensen.
– Vi vet att det är en viktig parameter när konsumenter köper mjölk och vi vill även bidra till mindre matsvinn, säger Anna-Karin Karlsson.
En hel del mjölk som passerat bäst före-datum kasseras, vilket givetvis är förkastligt och något som bör undvikas så långt som möjligt. I och med längre garanterad hållbarhet hoppas Norrmejerier att färre liter mjölk ska lämnas oanvänd. Hur mycket mindre svinnet blir är oklart – men Norrmejerier är övertygat om att det kommer bli mindre.
– Även butikerna kasserar en del mejeriprodukter då det blir svårare att sälja när de närmar sig bäst före. Det är svårt att säga exakt hur mycket 1-2 dagars längre framstämpling på mjölk ger i minskat matsvinn i butik och hos konsument, men det kommer att ha betydelse. Vi förlänger framstämplingen med 10-25% och om vi kan minska mjölksvinnet i samma omfattning så vore det toppen, säger Anna-Karin Karlsson.
Märkningen "Bäst före" betyder inte att mjölken inte går att dricka efter passerat datum. Mjölk som stått kall och oöppnad kan klara sig ytterligare några dagar. Den bäst före som finns i dag är satt efter en högsta temperatur på 8 plusgrader men många har i dag kallare än så i sitt kylskåp.
– Mjölken håller ännu längre om man har en lägre temperatur, 3-4 grader i sitt kylskåp, så vi rekommenderar alltid att man luktar och smakar på mjölken innan man eventuellt häller ut den efter bäst före datum, säger Anna-Karin Karlsson.
Ett tips till den som har en hel del mjölk över är att frysa in den för att ta fram den vid ett senare tillfälle. Den upptinade mjölken lämpar sig då bäst för bakning och matlagning.