Kraftig minskning av överviktsoperationer

Trots att kirurgi är den enda effektiva behandlingen mot fetma, minskar antalet överviktsoperationer stadigt. "Efterfrågan har minskat", säger överläkaren Marcus Sundén. I Norrbotten är målet att genomföra 100 överviktsoperationer per år.

Antalet överviktsoperationer i Norrbotten har sjunkit kraftigt de senaste åren.

Antalet överviktsoperationer i Norrbotten har sjunkit kraftigt de senaste åren.

Foto: Roger Turesson / DN / SCANPIX

Norrbotten2021-05-16 07:00

Förra året opererades 18 personer i Norrbotten för sin övervikt. Det kan jämföras med för ett tiotal år sedan då det utfördes som mest överviktsoperationer, då opererades 270 personer per år i Norrbotten. Överläkaren och kirurgen Marcus Sundén vet inte exakt vad minskningen beror på, men det finns flera faktorer. Pandemin förklarar givetvis den drastiska minskningen under 2020. Men även före pandemin har viktoperationerna stadigt minskat i antal. 2019 genomfördes 39 ingrepp i Norrbotten.

undefined
Antalet överviktsoperationer i Norrbotten har sjunkit kraftigt de senaste åren.

– Efterfrågan har blivit lägre. Entusiasmen har dämpats, det är svårt att säga varför. Men vi ser också att allt fler väljer att gå till privata kliniker och betala för sina operationer själva. Resursbristen inom vården påverkar också, säger Marcus Sundén.

Scandinavian obesity surgery registry, Soreg, registrerar alla viktoperationer i Sverige varje år. Enligt registrets årsrapport betalade drygt 30 procent av alla patienter som genomgick en viktoperation förra året för ingreppet själv.

– Vi har knivskarpa kriterier för vem som kommer ifråga, vi följer nationella riktlinjer. För patienter är det självklart bra att opereras för sin övervikt, säger Marcus Sundén.

I Norrbotten kostar en operation 64 573 kronor.

– Tanken med kirurgin är att spara både pengar för samhället men också lidande för patienterna. Vinsterna ska överstiga riskerna. Det finns en väldigt stark koppling mellan övervikt och diabetes, där ungefär 70 procent av de som har diabetes botas från den efter att de opererats, säger Sundén. 

undefined
Enligt överläkaren Marcus Sundén är kirurgi den enda effektiva behandlingen mot fetma.

Andra tillstånd som blir bättre är högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom, andningsuppehåll på natten, psoriasis, urininkontinens och artros. 

– Det kanske inte är sjukdomar som är dödliga men sett till patienternas lidande och samhällets kostnader, även i form av sjukskrivningar, så är vinsterna stora. Det är ganska många liv vi räddar i slutändan. Och stora samhällsbesparingar, säger Marcus Sundén. 

För ungefär tio år sedan bedömde en expertkommitté att det behövde utföras 10 000 ingrepp per år i Sverige under en fem-tioårsperiod. Därefter skulle antalet kunna minska till hälften för att ta hand om nyinsjuknandet. Fetma heter i medicinska termer obesitas och det finns i dagsläget ingen medicinsk behandling som fungerar. 

– I genomsnitt förlorar en patient som opereras 70 procent av sin övervikt, men resultaten varierar och är högst individuella, säger Marcus Sundén. 

Han förklarar att alla som opereras inte når normalvikt. På tio års sikt genomgår merparten av de opererade en liten viktuppgång, men de flesta uppnår inte samma vikt som de hade från början. 

– Det finns de som inte går ner alls och så finns det de som går ner lite för mycket, men det är ovanligt, säger Marcus Sundén. 

undefined
Kirugen och överläkaren Marcus Sundén har som målsättning att utföra 100 ingrepp per år.

Ungefär tre procent av patienterna drabbas av svåra komplikationer.

– Det kan vara blödningar, blodproppar, lunginflammation, läckande tarmkopplingar. Men det är en väldigt liten andel som drabbas av den typen av komplikationer. Det är säkert att opereras för sin övervikt idag, säger Sundén.

Han tycker det är viktigt att regionen kommer igång med överviktsoperationerna igen.

– Det är som med all typ av kirurgi, den blir säkrare ju fler vi opererar. Det gäller inte bara kirurgerna utan hela vårdkedjan.

Överviktsoperationer

I Norrbotten har antalet överviktsoperationer minskat från omkring 100 per år 2015 och 2016 till 39 ingrepp 2018 och 18 förra året.

En operation tar i genomsnitt mindre än en timme, 2007 tog en operation nästan två timmar. 

Den genomsnittliga vårdtiden i samband med en operation är mindre än två dagar. 

Operationsmetoden sleeve gastrektomi ökade under 2020 och är nu vanligare än gastric bypass som primär operationsmetod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!