Kenneth Backgård: "Ekonomi är i ett moras"

Debattörer varnade för stålbad på 90 miljoner kronor inom kultur, infrastruktur och näringsliv. Nu effektiviseras regionens verksamheter – men "bara" med 30 miljoner kronor. "Akuta åtgärder", säger regionråd Kenneth Backgård (SJVP).

"Vi har ärvt en ekonomi i fullkomligt moras", säger regionrådet Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet.

"Vi har ärvt en ekonomi i fullkomligt moras", säger regionrådet Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2019-09-30 18:10

Debatten gick het under valrörelsen och vid maktskiftet när Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, tog över Region Norrbotten med Centern och Moderaterna.

M och C hade tidigare gått ut med att Kultur, infrastruktur och näringsliv måste spara 90 miljoner kronor, och även SJVP varnade för hårda besparingar. 

Den skattehöjning som genomfördes ska innan årets slut generera 2,6 miljarder kronor, enligt Kenneth Backgård, men det räcker inte, enligt regionrådet.

– Vi har ärvt en ekonomi i fullkomligt moras, ett kaos. Förra ledningen vidtog inga åtgärder för att stoppa det.

Detta samtidigt som Region Norrbotten införde anställningsstopp för att klara de cirka 700 miljoner kronor i totala sparkrav de närmaste tre åren.

Nu tvingas regionstyret till akuta besparingar inom kultur, infrastruktur och näringsliv – som ändå inte är i närheten av de 90 miljoner kronor som borgerliga partier stipulerade eller SJVP:s hot om 20-procentiga besparingar.

– Det vi krävde var en konsekvensanalys på vad det skulle innebära att göra en 20-procentig besparing, inget annat, säger Backgård.

I stället gäller tioprocentiga besparingar fram till 2022, efter det strategiska beslutet i regionfullmäktige i juni, motsvarande 30 miljoner kronor. 

– Vi hade en dialog med Kultur, infrastruktur och näringsliv och kom fram till att det är detta de klarar av i ett akut skede, säger Backgård.

Hade du hellre sett tuffare besparingar?

– Nej, men jag vill se vad konsekvensanalysen säger. Genomlysningen pågår av regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson, ska vara färdig under senhösten.  

Dina väljare kanske hoppades att ni skulle prioritera vården hårdare? 

– Vi har suttit vid makten åtta-nio månader hittills. Under resans gång kan mer hända. Sista ordet är inte sagt.

Kultur, infrastruktur och näringsliv får därmed en total budget på 311 miljoner kronor. Kulturen ges 122 miljoner kronor,  119 miljoner kronor läggs på infrastruktur och näringsliv får 69 miljoner kronor. 

– Vi ska också bidra till effektiviseringar, när vi har stora kostnader och hotande underskott, säger Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör.

Debattörer varnade för Backgårds åtstramningar. Var farhågorna överdrivna?

– Såhär efteråt kan man tycka det. Att mina verksamheter ska effektivisera med 30 miljoner tycker jag är hanterbart.

"Vi ska bidra till effektiviseringar, precis som alla andra verksamheter, när vi har hotande underskott", säger Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör.
"Vi ska bidra till effektiviseringar, precis som alla andra verksamheter, när vi har hotande underskott", säger Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!