Maten är en av de stora bovarna i hotet mot klimatet. Eller snarare hur vi konsumerar maten. Dels mängden kött vi äter, dels vilken fisk vi väljer att äta. Men inte minst påverkar vi miljön, i negativ bemärkelse, genom att slänga en massa i onödan.
Livsmedelsverkets undersökning säger att vi slänger 54 kilo ätbar mat och dryck varje år – per person. Det betyder inte bara att vi slösar en massa pengar (3-6 000 kronor) – det innebär också en negativ påverkan på miljön.
– Det här har en betydande påverkan, säger Ingela Dahlin som är matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Hur allvarligt är det?
– Bara den fasta delen som man slänger i soporna, 28 kilo, motsvarar klimatpåverkan från 200 000 bilar, så det är jättemycket.
Utöver det slängs det 26 kilo mat och dryck i slasken per person och år.
Matsvinnet sker på skolor, i restauranger, i butiker. Men det är inte där det största svinnet sker. De största syndarna är vi själva – det slängs allra mest ute i hushållen i landet.
Ingela Dahlin menar att gemene man inte ser nog allvarligt på konsekvenserna av att slänga mat i onödan.
– Det är inte jättemånga som har uppmärksammat frågan och jobbat med det. Det har hänt en del senaste åren och många aktörer gör mycket, men bland konsumenter ser man inte sina egna mängder som man slänger. Därför måste vi prata mer om det i längre tid för att åstadkomma vad man själv kan göra, för det finns så mycket man kan göra.
Till exempel?
– Titta i skåpen innan man går och handlar. Om man får det till en vana och dessutom har planering med inköpslista vore det bra. Men sen också att inte stirra sig blind på datummärkningen är bra.
Där finns det två olika formuleringar: "Sista förbrukningsdag" och "bäst före". De skiljer sig åt.
– Sista förbrukningsdag – efter det datumet ska man inte äta, för det kan vara farligt. Men bäst före handlar inte om säkerhet, det handlar bara om kvalitet. Ofta räcker varan mycket, mycket längre än bäst före-datumet och det är inte farligt att äta. Här måste vi våga lita på våra egna sinnen, som vi inte gör i dag. Vi säger att vi gör det, men allt pekar på det motsatta.
Louise König är hållbarhetschef på Coop Sverige. Hon uppmanar också oss i Sverige och Norrbotten att tänka efter innan vi slänger. Så här har hon tidigare skrivit i en debattartikel:
"Att sluta slänga mat hemma är både mycket konkret och ganska enkelt. Om vi gör det kan vi faktiskt mer än halvera matsvinnet i Norrbotten. Det gynnar både klimatet och den egna plånboken - på alla sätt bra för både dig och din familj. Vi måste hjälpas åt för att ta hand om det enda jordklot vi har:"