Syftet med kartläggningen är att skapa en gemensam plattform med kunskap. Sametinget har ansvaret över utredningen och ska samverka med Folkhälsomyndigheten.
– Renskötande samer har högre självmordstal och löper större risk än andra att drabbas av ångest- och depressionssymtom. Men vi vet fortfaraden för lite om kunskap och behov, därför får Sametinget i uppdrag att göra kartläggning av denna problematik, sa folkhälso-, och sjukvårdsminister Gabriel Wikström när uppdraget presenterades. Sáminourras ordförande Per-Jonas Partapuoli är kritisk till att det inte läggs pengar på direkta insatser.
– Något hände i och med att Samerådet höll en föreläsningsdag och den nationella samordnaren för psykosociala frågor fick höra berättelserna bakom statistiken. Men de här pengarna borde ha satsats för femton är sedan, säger Per-Jonas Partapuoli.
Under FN:s urfolksforum i april där psykisk ohälsa var en av punkterna höll han ett anförande om den psykiska ohälsan bland samer.
– Det är en fråga som vi jobbat länge mer och som vi anser att det behöver göras mer i. Mycket av de här problemen är kopplade till land- och vattenrättigheter, att man mår dåligt över att förlora renbetesområden. Staten borde ta större ansvar för problem som de själva orsakar, säger Per-Jonas Partapuoli.
I talet rekommenderade Sáminourra, den finska motsvarigheten Suoma Sáminourrat och Samerådet FN att skapa en handlingsplan för att främja psykiska hälsa. De vill se en kulturellt och språkligt anpassad vård, något som inte finns i Sverige idag. Närmsta ställe att få hjälp på samiska är Karasjok i Finnmark, Norge. Där finns ett flertal samisktalande specialister.
– Det är fruktansvärt att man ska behöva lämna landet man är uppvuxen i för att få hjälp. I Karasjok är de medvetna om statistiken och tar emot patienter från Sverige på ren välvilja, säger Per-Jonas Parapuoli.
Region Jämtland Härjedalen tecknade i februari i år ett avtal med sjukhuset i Karasjok. En tillfällig lösning menar Sáminourra.
– Skulle Norrbotten och Västerbotten göra samma sak bör det i så fall vara väldigt tillfälligt medan man bygger upp en kulturanpassad vård på svensk sida, säger Per-Jonas Partapuoli.