– Det har haft ett större genomslag än ett normalärende, säger Anna Peters på Naturvårdsverket, som sammanställt synpunkterna som kommit in under det svenska samrådet i oktober och november.
Kärnkraftbolaget Fennovoima Oy beslutade år 2011 att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i norra Finland. Ett gränsöverskridande samråd bland annat kring val av teknik har redan genomförts. Att bolaget vill använda en annan reaktortyp än den som först var tänkt har gjort att ett nytt samråd kring förslaget till miljökonsekvensbeskrivning nu har hållits. Fennovoima vill använda en tryckvattenreaktor tillverkad av ryska kärnenergibolaget Rosatom. Sveriges synpunkter kring detta har skickats till Finland och många tog chansen att säga sitt.
– Det är normalt att ett ärende som rör kärnkraft väcker intresse, säger Anna Peters på Naturvårdsverket.
Kalix och Övertorneå kommunertill hör dem som avstyrker alla planer på ett nytt kärnkraftverk. Andra som säger nej är bland annat Greenpeace och Världsnaturfonden, WWF och hundratals personer i Skellefteå och Robertsfors kommuner som har lämnat in protestlistor. Haparanda kommun vill se en fördjupning av beskrivningen och ha ett särskilt kapitel där påverkan på den svenska sidan tas upp.
Länsstyrelsen i Norrbotten anser att man måste ha ett långsiktigt tidsperspektiv i planeringen av produktion och lagring av avfall. Vad som kan hända vid extrema vädersituationer och andra yttre händelser bör även det finnas med i beskrivningen anser länsstyrelsen.
Nu ska den riktiga miljökonsekvensbeskrivningen tas fram, om cirka ett år väntas den vara färdig, då får Sverige möjlighet att ha synpunkter i ett nytt samråd.
– Det kommer att ske på ett liknande sätt, kanske att några fler får chans att tycka till, säger Anna Peters.