Företagen har inte sett till att kontrollera om ätfärdiga produkter och utrustning är smittat med bakterien listeria. Myndigheten kräver nu åtgärder och hotar med viten.
– Det är ett lagkrav att man ska provta. Man måste ha koll på sin produkt så att man veta att den är säker, säger Lina Calleman, statsinspektör på Livsmedelsverket.
– Listera är en vanlig bakterie när det gäller fisk. Den kan sitta utanpå fiskfjällen och gälarna.
Totalt har Livsmedelsverket denna och förra månaden skickat ut förelägganden, som förenats med 5 000 kronor i vite, till sex fiskeföretag som brustit i kontrollen av Kalix Löjrom. I fyra fall handlar det om att man inte kontrollerat om ätfärdiga produkter är smittade med listeria eller om smittan finns i lokaler eller på utrustning. I två fall har inte lokaler och utrustning kontrollerats.
Listeria kan orsaka infektionen listerios som kan vara mycket farlig för personer med nedsatt immunförsvar, gravida, och äldre. Listerios kan orsaka dödsfall.
Det finns ett 40-tal företag som tillverkar Kalix Löjrom. Majoriteten av dessa har enligt Lina Calleman bra kontroll på förekomst av listeria. Ingen listera kunde påvisas hos de företag som provtog under säsongen 2016.
Tre av de utpekade fiskeföretagen finns i Luleåområdet, två i Kalixområdet, ett i Haparandaområdet. Den ansvarige för ett av företagen i Luleå visste inte om att man behövde analysera för listeria i Kalix Löjrom.
– Det har ramlat mellan stolarna. Man har missat att göra det. Jag trodde inte att det behövde göras. Givetvis kommer vi att göra den här provtagningen som det ska göras. Det är ingenting med det, säger han.
Eftersom tillverkningen av Kalix Löjrom är säsongsbetonad så kräver Livsmedelsverket att företagen vidtar åtgärder för att analysera listeria senast den första oktober.
Kalix Löjrom kommer från siklöjan som är en liten laxfisk som sällan blir mer än 20 centimeter lång i Bottenvikens kalla, bräckta vatten. Den livnär sig på plankton, kräftdjur, insektslarver och de mineraler som strömmar in i området från de stora älvarna. En honlöja väger cirka 20–30 gram och har rominnehåll på cirka 3–5 gram.
Endast rom från siklöja fiskad och bearbetad inom kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå får kallas Kalix Löjrom.