Stålbadet inom regionen påbörjas nästa år, med totalt 700 miljoner kronor i effektiviseringar fram till 2022.
Ett första steg blir den nya driftsorganisationen – med sex i stället för fyra divisioner – som föreslås träda i kraft 1 januari 2021 och vara i full drift vid halvårsskiftet 2021.
Egentligen skulle oppositionen ha fått handlingarna inför onsdagens regionstyrelsemöte redan i tisdags i förra veckan – men förslaget om driftsorganisationen hemlighölls till i fredags kväll.
Anders Öberg (S), oppositionsråd, är mycket kritisk till att de fick ta del av förslaget bara dagar innan styrelsemötet.
– Detta omöjliggör för oss att sätta oss in i detta. Dessutom består förslaget bara av ”klossar” – verksamheter – som flyttas runt. Jag hade förväntat mig att man var mycket mer konkret, särskilt när de begärde mer tid på sig i beredningen.
Förslaget om den nya divisionsindelningen utgår från hur bemanningen såg ut i februari 2020, utan att peka ut var de framtida personalnedskärningarna sker.
– Man svarar inte på hur organisationen ska bemannas i stället. Felaktiga underlag som vi inte kan ta ställning till överhuvudtaget. Gör om och gör rätt! Att bara flytta runt ”klossar” är inte seriöst arbete.
Öberg menar att det övergripande förslaget redan väcker stor oro.
– ”Hela havet stormar” i regionen. Vilka ska vara chefer i verksamhetsområdena? Vi får redan signaler om att de som har viktiga funktioner i den nuvarande organisationen känner stor osäkerhet och söker sig till andra jobb.
Senast förra veckan meddelades exempelvis att nuvarande kulturchefen Kristina Nilsson kliver av sitt uppdrag.
– Jag vet även att Anna Lindberg på regionala utvecklingsenheten saknar tio medarbetare, tjänster som inte är återbesatta. Det innebär givetvis konsekvenser för hur det regionala utvecklingsarbetet fortskrider inom regionen.
Öberg tror också att förslaget lämnar utrymme för mer upphandlingar av externa tjänster.
– De vill köpa in HR-tjänster och andra former av ”outsourcing”, men hur detta ska ske går inte heller att utläsa av förslaget.
Oppositionsråd Glenn Berggård (V) är lika kritisk till att personalnumerären från februari 2020 är inadekvata.
– Under 2020 har många tjänster vakanshållits. Därför speglar inte siffrorna det faktiska behovet av kompetenser och medarbetare. Jag saknar konsekvensbeskrivningar för medborgare och patienter men även för personalen.
Regiondirektören och den borgerliga majoritetens uttalade syfte med omorganisationen är att minska ned bemanningen, men av detta framgår inget i förslaget.
– Jag tolkar det som att den politiska majoriteten inte har någon uppfattning kring nedskärningarna, eller att man vill överlåta det åt regiondirektören i stället för att ta ett politiskt beslut.
– Jag är starkt kritisk till förslagets brister. Min utgångspunkt är att yrka om en återremiss, innan vi överhuvudtaget kan ta ställning till den här vaga inriktningen, säger Berggård.
Även Marianne Sandström (S) ifrågasätter förslaget.
– Det känns lite som ett hastverk.
Hon menar att hela förslaget borde ha lagts ut på remiss, så att de berörda verksamheterna fick säga sitt.
– Medarbetarna ska känna sig delaktiga i en genomgripande organisationsförändring, jag hade uppskattat om man remitterat förslaget.