Uppemot 100 000 nya innevånare i Norrbotten och Västerbotten inom 10-15 år. Det är vad regeringens samordnare Peter Larsson tidigare sagt i och med industrialiseringen som pågår i norra Sverige. För att lösa denna kompetensutmaning krävs grundläggande förändringar vad gäller jämställdhet och bilden av Norrbotten. Något som fått landhövdingarna i de båda länen att bjuda in representanter för industri- och näringsliv samt offentlig sektor till rundabordssamtal för att diskutera inflyttning, kompetensförsörjning och vikten av jämställdhet.
– Är man ett ungt par som vill vara med om den gröna omställningen så vill man också komma till ett jämställt län. Det handlar om lönesidan, men också om fritidsaktiviteter, attityder och kulturen i det breda perspektivet i hela länet, inte bara konst och musik. Då är det viktigt att inte bara ändra bilden utan även förutsättningarna, säger Lotta Finstorp, landshövding i Norrbottens län.
– Jag tror vi måste vara mer inkluderande av de som faktiskt flyttar hit. Jag har sett att det finns människor som har valt att flytta till Pajala men som sedan väljer att flytta hem igen. Så vi har en del att jobba med i Norrbotten, säger Åsa Allan, vice vd Kaunis Iron.
– Jag tror att man måste ha en bredd på fritidsaktiviteter. Inte bara jakt och snöskoter. Det måste också finnas en bredd i kulturaktiviteter, men det är en jätteutmaning så jag tror att det behövs ett stöd från staten och regionen, säger hon.
Jonna Barsk, verksamhetsstrateg vid SSAB, betonade att man måste skapa attraktiva livsmiljöer. Jämställda arbetsplatser skapar trivsel och arbetsglädje och motverkar en negativ kultur och negativ jargong. För att hitta tillräckligt många att anställa så måste de vända sig till både män och kvinnor. Blandade arbetsplatser ökar också säkerheten på arbetsplatserna, hävdade hon.
Jonas Sköld, biträdande lokalpolisområdeschef i Luleå och Boden, har märkt att polisen har svårt att rekrytera civilanställda, där det är en stor andel kvinnor.
– På den civila sidan har lönerna inte hängt med och det kan bli ett bekymmer långsiktigt när vi ska rekrytera till exempelvis receptionerna. Även kvinnor har tackat nej på grund av lönen, men också för att konkurrensen från andra jobb är hög. Det här är något alla arbetsgivare måste fundera på för att kunna vara konkurrenskraftiga, säger Jonas Sköld.