– En del forskning pekar på att det är viktigt att olika grupper finns representerade som politiker inom olika representativa församlingar eftersom det påverkar vilka frågor som får uppmärksamhet. Dock är det ju så att vi har åsiktsrepresentativitet i Sverige, så oavsett vilken samhällsgrupp du tillhör ska du kunna representera dina väljare utifrån partiets ideologi, säger Charlotta Söderberg.
I Norrbotten är det männen som dominerar i toppen på de flesta av valsedlarna. Till regionfullmäktige är det två av elva registrerade partier som har en kvinna i topp. Enligt Charlotta Söderberg är en avgörande faktor vem som har störst nätverk.
– Ordningen blir så att den som har mest stöd i partiet toppar. Vissa partier har tagit ett internt beslut att varva män och kvinnor på listorna för att uppnå jämställdhet, men det är helt upp till partiet vem som ska toppa listan säger hon.
I Pajala är kvinnorna väl representerade, där har kvinnorna 7 av 9 platser i kommunstyrelsen, enligt Charlotta Söderberg beror det på hur politiken ser ut lokalt.
– Ett långt och troget partiengagemang är avgörande, i vissa kommuner är det kvinnor, i andra män, det speglar av sig på listorna, säger hon.
En del menar att ”jämställdheten går för långt”, att kvinnorna tar över, vad tänker du kring det?
– Det är en helt partiintern angelägenhet. Det har under lång period varit så att män dominerat listorna men idag ställer sig de flesta partier bakom tanken att de ska vara varvade för att öka jämställdheten och göra systemet mer rättvist, partierna har ju tagit det interna beslutet, säger hon.
Ellen Jakobsson