Befruktning av en kvinnas ägg utanför kroppen kallas in vitro-fertilisering, IVF, behandlingen kallas även ibland för provrörsbefruktning. Privatkliniken Livio i Umeå är den enda kliniken i norra Sverige som erbjuder IVF-behandling till ofrivilligt barnlösa. Från Norrbotten remitteras ett 90-tal patienter årligen till kliniken i Umeå.
– Chansen att bli gravid med IVF är mellan 35–50 procent efter en IVF återföring, jämfört med på naturlig väg. Sen är det lite beroende på ålder. Unga patienter har större chans att lyckas bli gravida, jämfört om man är äldre. Är man äldre kan kvinnan ha en lägre äggreserv och då också sämre förutsättningar. Men chansen att bli gravid ökar absolut med IVF, säger Kristina Löfdahl, verksamhetschef och sjuksköterska på Livio i Umeå.
För att skapa de optimala förutsättningarna startar behandlingen med att kvinnan först genomgår hormonstimulerande injektionsbehandlingar några dagar in i menstruationscykeln. Det innebär att hon tar sprutor i magen i cirka två veckor, beroende på vilken hormonbehandling som passar patienten bäst, och sprutorna tas av patienten själv. Injektionerna hjälper till att stimulera äggstockarna för att fler äggblåsor ska växa till.
Under hormonstimuleringen får kvinnan gå på ultraljud för att kontrollera hur äggblåsorna växer. Region Norrbottens remisspatienter gör undersökningen på sjukhus, regionen skickar sedan resultatet till Livio. När läkaren bedömer att äggblåsorna vuxit och uppnått en tillräckligt stor storlek tas ytterligare ett injektionsläkemedel som gör att äggen mognar och blir redo för befruktning. Behandlingen tar cirka två veckor.
– Äggblåsorna bör vara mellan 15 och 19 millimeter eller större, förklarar Löfdahl.
Det är inte helt riskfritt att genomgå hormonbehandling. Kvinnan kan bli överstimulerad vilket innebär att det blir väldigt många ägg, ett tillstånd som kan behöva sjukhusbehandling.
– Optimalt är att det ska bli mellan 10 och 15 ägg. Men ibland har vi kvinnor som kan få 20 ägg eller väldigt mycket mer. Då mår man inte alltid så bra. Man kan samla på sig vätska i buken och få väldigt ont och svårt att andas. Det kan bli så illa att man måste bli inlagd på sjukhus. Man kan bli väldigt sjuk, säger Kristina Löfdahl.
Efter hormonbehandlingen är det dags för så kallat "äggplock" på kliniken i Umeå. Kvinnan får då lokalbedövning och smärtstillande innan läkaren via en operation tömmer äggblåsorna.
– Vi försöker tömma alla äggblåsor. Det finns inte alltid ett ägg i varje äggblåsa men ungefär 70 procent av äggblåsorna innehåller ägg. Men det är inte säkert att alla äggen är mogna. Så även fast vi kanske kan plocka ut tolv ägg så går kanske inte alla att befrukta. Inte heller alla mogna ägg blir alltid befruktade.
Mannen lämnar ett spermaprov som prepareras för att få fram de bästa spermierna. Spermierna kan sammanföras med ägget samma dag som äggplocket och det kan ske på två olika sätt; att de får befrukta ägget på naturlig väg, eller men hjälp av icsi.
– Vid icsi drar vi upp spermierna i en pipett och sen stoppar vi in pipetten i ägget och injicerar spermierna in i ägget.
Redan dagen efter kan kliniken se hur många ägg som lyckades bli befruktade (ett befruktat ägg kallas embryo). Det händer att inget av äggen går att återföra till patienten och varje äggplock räknas som en IVF-behandling.
– Bara för att man lyckats befrukta ett ägg så är det inte alls säkert att utvecklingen av embryot håller i sig. Vissa embryon stannar av och vissa fortsätter utvecklas, säger verksamhetschef.
Återföringen av ett embryo till kvinnan sker två, tre eller fem dagar efter äggplocket om äggen har utvecklats normalt.
– Vi väljer sedan ut det embryot som vi tycker har utvecklats bäst när vi ska göra återföringen.
Återföring innebär att patienten åker tillbaka till kliniken i Umeå och där placeras ett embryo in i livmodern.
Patienter från Norrbotten vittnar om att de hunnit fram till Umeå innan kliniken ringt och berättat att det inte går att göra någon återföring. Kristina Löfdahl tycker det är beklagligt men att det har sina förklaringar till varför det blir så.
– Ibland är det tveksamheter om embryot är i det skick så att vi kan återföra det. Den bedömningen gör vi på morgonen samma dag det är tänkt att det ska återföras. När det handlar om långa avstånd kan det tyvärr vara så att patienterna redan hunnit börja åka mot oss eller att de redan hunnit komma fram, säger hon.
Detta kan även hända när det gäller ett fryst embryo eftersom det händer att embryot inte klarar av att tinas upp.
– Upptiningen kan vi bara göra strax innan patienten ska kommer till oss. Det är otroligt olyckligt när det blir så.Vi har full förståelse att patienterna bli ledsna och att beskedet kommer som en chock men vi kan tyvärr inte göra bedömningen tidigare, säger hon.
Efter att man gjort en återföring är det inte säkert att kvinnan har blivit gravid. Ett graviditetstest ska därför tas två veckor efter återföringen.
– Blir man inte gravid på första försöket så kan det hjälpa oss att ställa en diagnos. Vi kan se vart i befruktningen det inte riktigt fungerar. Exempelvis att spermierna har svårt att tränga in i äggen eller att spermierna simmar långsamt. Det finns de som blir gravida på första försöket, men sen finns det de som behöver många försök innan de blir gravida. Det kan variera väldigt mycket, säger Kristina Löfdahl.
Hur lång tid det tar att göra en IVF-behandling varierar från patient till patient. Kristina Löfdahl förklarar att det inte är helt ovanligt att det kan ta ett och ett halvt år att göra tre IVF-behandlingar. Skulle patienten bli överstimulerad så kan det ta ännu längre tid.
–Blir patienten överstimulerad då fryser vi alla embryon och så gör man återföringen i ett lugnare skede. Då kan det ha gått ett par månader mellan det att man plockat äggen tills det att vi sätter tillbaka det.
– Sen är det många andra aspekter att ta hänsyn till och vi vill inte att patienterna ska må dåligt eller bli sjuka av våra behandlingar. Man kan behöva pausa hormonbehandlingen och då tar det längre tid. Man ska inte tro att man hinner tre behandlingar på tre månader för det händer väldigt sällan, säger hon.
Om allt går som det ska fortsätter embryot utvecklas till ett barn.