Internationellt polissamarbete föreslås

Innan året är över kanske svensk och finsk polis kan patrullera tillsammans över landsgränsen.

Gränsöverskridande samarbete. Ett förslag om lagändring kan låta svensk och finsk polis sampatrullera över gränsen.

Gränsöverskridande samarbete. Ett förslag om lagändring kan låta svensk och finsk polis sampatrullera över gränsen.

Foto: Josefin Silverberg

Norrbotten2017-01-23 14:30

Ökad rörlighet över nationsgränser och risken för terrorattentat kräver mer samarbete inom internationell brottsbekämpning, anser Regeringen. I en lagrådsremiss föreslås därför en utökning av den svenska polisens lagliga möjligheter att samarbeta gränsöverskridande.

Förslaget skulle föra med sig att utländsk polis skulle ha större befogenheter i Sverige, till exempel möjlighet att jaga brottslingar över gränsen och bära tjänstevapen. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ser förslaget som mycket positivt för brottsbekämpning i Norrbotten:

– Det kommer ha en väldigt bra inverkan i gränsregionala områden – inte minst i Tornedalen, där svensk och finsk polis kommer kunna sampatrullera. Då kan man fördubbla patrullresurserna och både ingripa och beivra brottsligheten effektivare.

Bucht menar att det bland annat blir svårare för brottslingar att gömma sig bakom gränser om förslaget går igenom. Lagändringarna kommer i sådana fall att gälla från 2 juli i år.

– Det är positivt för Norrbotten och för gränsområdet. Nu är det sunt förnuft som fått råda och jag utgår att riksdagen säger ja, säger landbygdsminister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om