Inte aktuellt att ge äldres vaccin till vårdpersonal

Storstadsregionerna prioriterar coronavaccin till vårdpersonal före personer i äldreomsorgen. Det är enligt regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) inte aktuellt här i Norrbotten – så länge smittläget inte skenar.

Norrbottens regionråd Kenneth Backgård (SJVP) säger att det ännu inte är aktuellt att omprioritera vaccin till vårdpersonal från äldreomsorgen och att han "mår illa av tanken" på att äldre kan dö.

Norrbottens regionråd Kenneth Backgård (SJVP) säger att det ännu inte är aktuellt att omprioritera vaccin till vårdpersonal från äldreomsorgen och att han "mår illa av tanken" på att äldre kan dö.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Norrbotten2021-01-05 11:55

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att vaccinet i en första fas ges till personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst, följt av personalen inom hemtjänsten och SÄBO.

I fas 2 ingår personer i riskgrupp och vårdpersonal. Men regionerna Skåne och Västra Götaland väljer att snabba på vaccineringen av vårdpersonal och region Stockholm vill göra likadant. Personer som jobbar i vården kan alltså gå före vissa äldre och sjuka i kön för vaccin.

Norrbottens regionråd Kenneth Backgård (SJVP) säger att han förstår beslutet om det grundas i en väldigt allvarlig situation med smitta inom vården. Men som läget är nu är lokala avvikelser inte aktuella.

– Vi har inte fört någon sådan diskussion utan följer Folkhälsomyndighetens rekommendation. Skulle det finnas anledning att förändra förhållningssättet blir det framför allt en diskussion med SKR. Det är konstigt att ha olika prioriteringar mellan olika regioner, säger han.

Norrbotten har lägst smittspridning i landet men nya avvägningar kan komma att göras om situationen snabbt förvärras, enligt Kenneth Backgård som ser det som en svår fråga om etik.

– Vi har uppenbarligen misslyckats när det gäller att värna våra äldre på särskilda boenden. Om man gör en snabb omprioritering och på något sätt tappar kontroll över äldreboenden igen, hur ser det ut ur en etisk synvinkel? Jag mår illa av den tanken, säger han.

Oppositionsrådet Anders Öberg (S) håller med om att det blir konstigt om det blir skillnader mellan regionerna och att ändrad prioritetsordning bör samordnas nationellt. Men vaccinerad vårdpersonal kan underlätta mottagningen på hälsocentraler och öppna för att inställda operationer kan genomföras.

– Vi får doser i ganska stor omfattning de närmaste veckorna och har man vårdpersonal på plats så kan det underlätta annan nödvändig vård som vi måste ge helt enkelt, så det kan vara rätt prioritering, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell välkomnar lokala anpassningar, så länge huvudinriktningen är att skydda de allra sköraste i samhället.

– Vi har ju hela tiden varit öppna för att utifrån logistik och tillgång till vaccin är det fullständigt rimligt att man börjar med fas 2 kanske något tidigare än när fas 1 är helt slutförd, säger han till Sveriges Radio.

Vaccineringens fyra faser

Fas 1

Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst, deras vuxna samboende och vård- och omsorgspersonal som arbetar nära dessa personer.

Fas 2

Övriga personer 70 år och äldre, de äldsta först. Personer från 18 år med insatser enligt LSS och personer med beslutad assistansersättning. Vård- och omsorgspersonal, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3

Övriga vuxna 18–69 år i riskgrupp.

Fas 4

Övriga vuxna utanför riskgrupp.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!