Ingen oro efter konkurshot

Kommunalrådet Inge Andersson (S) tycker inte KNC Miners konkursansökan ska överdramatiseras. "Vi har stora förutsättningar att hitta en ny hyresgäst", säger han.

KNC Miners datorhall i Boden.

KNC Miners datorhall i Boden.

Foto: KNC Miner

Norrbotten2016-05-29 15:43

Som Norrbottens-Kuriren tidigare berättat har bitcoinföretaget KNC Miner bergärt sig själva i konkurs. Konkursansökan har lämnats in på grund av bland annat hög osäkerhet kring bitcoinhalveringen som kommer i juli och som, enligt företagsledningen, kommer att innebära att produktionskostnaderna blir högre än vinsten. I kombination med ökad konkurrens kommer företaget få problem att klara sina åtaganden. KNC Miner har 17 anställda i Boden.

Inge Andersson, kommunalråd, blev informerad om företagets situation tidigare i under veckan.

– Konkurser händer av och till och det är ju klart, det inte är positivt varken för anställda eller investerare. Men vi vet ännu inte om det blir en rekonstruktion eller hur det här slutar.

Inge Andersson ser ingen anledning till att spekulera i eventuella konsekvenser.

– Om man jämför med Northlands konkurs i Kaunisvaara eller Isolamins konkurs i Överkalix så är ju det betydligt mer dramatiskt än det här.

Har du varit i kontakt med företagsledningen för KNC Miner?

– Nej det har jag inte, sådan kontakt har vi inte. De sköter sitt företag och vi sköter kommunen. Det är fler företag som gått i konkurs i Boden de senaste åren.

KNC Miner hyr företagslokaler av Bodens kommun. Inge Andersson är dock inte orolig över att det vid en eventuell konkurs kommer att bli problem att hitta en ny hyresgäst.

– I det fallet har vi stora förutsättningar. Vi har el vi kan leverera till bra priser och att söka nya etableringar till kommunen är ingenting nytt för oss, det gör vi hela tiden.

Ser du i dag hyresgäster som kan bli aktuella?

– Just nu ska vi inte börja jaga nya hyresgäster till de lokalerna. Nu ska vi avvakta och se vad som händer med konkursförvaltarens arbete. Vi har ingen anledning att stressa KNC Miner att de ska ut ur lokalem i det här läget, svarar Inge Andersson.

Riskkapitalbolaget Accel och investeringsbolaget Creandum, är två av de företag som satsat pengar i KNC Group, tillsammans ungefär 125 miljoner kronor.

Till teknologinyhetssajten Breakit säger KNC Miners VD Sam Cole:

”Vi visste att det fanns risker med att göra det här i Sverige. Vi siktade mot molnen, inte på att bygga ett mediokert mellanstort företag. Vi tog in stora investerare och chansande. Men det har inte betalat av sig".

Det här är bitcoin

KNC Miner ägnar sig åt utvinning av bitcoin - en digital valuta. Syftet är detsamma som med alla andra pengar – att kunna använda som betalningsmedel eller för att lagra värde – men i övrigt finns en mängd skillnader.

Bitcoin har ingen central utfärdare såsom riksbanken för svenska kronor. I stället skapas bitcoins i förutbestämd takt i ett P2P-nätverk dit vem som helst kan ansluta sig och där alla transaktioner journalförs. Mängden tillgängliga bitcoins ökar snabbt i början men ökningstakten minskar och den totala mängden stannar till slut på ca 21 miljoner.

Transaktioner kan ske direkt mellan användare utan att någon tredje part är inblandad. Vanligtvis om du vill föra över kronor från ditt bankkonto till en kompis måste du ta hjälp av banken och banken kommer att känna till exakt vilka transaktioner ni gör. I det här avseendet liknar Bitcoin kontanter eftersom transaktioner om man vill kan göras anonymt och direkt mellan privatpersoner.

Trots likheterna med kontanter är det inte möjligt att förfalska bitcoins på samma sätt som man kan skapa en kopia av en sedel. Bitcoin är baserad på kryptoteknik och använder sig av assymetrisk kryptering för att signera transaktioner. Utan tillgång till de privata nycklar som motsvarar tillgångar finns ingen möjlighet att stjäla pengar.

Källa: Bitcoin.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om