Förslaget om att höja kravet på försörjning för arbetskraftsinvandrare från 13 000 kronor i månaden till 26 650 kronor skickades på remiss från regeringen i våras. Målet är att det nya kravet ska börja gälla från och med den 1 oktober.
När förslaget presenterades fick det kritik, såväl från den politiska oppositionen som branschorganisationen Svenskt näringsliv. Det befaras slå hårt mot ett län som Norrbotten, som har och kommer att ha ett stort behov av arbetskraft.
–I princip alla sektorer söker efter folk för att klara kompetensförsörjningen. Dessutom har vi en negativ befolkningstillväxt i vår region, sade Hans Andersson, vd för Svenskt näringsliv i Norrbotten, i samband med att förslaget presenterats.
73 procent av arbetstagarna som har ett tidsbegränsat tillstånd för arbete eller en öppen ansökan om förlängning hade en lön som översteg 26 560 kronor enligt Migrationsverkets lönestatistik för maj månad.
Myndighetens prognos visar också att betydligt färre arbetskraftsinvandrare tvingas åka hem än vad kritiker har befarat. Av cirka 57 000 medborgare i länder utanför EU kommer 70 procent att kunna stanna kvar i Sverige och arbeta.
Myndigheten slår fast att bland dem som inte når upp till lönekraven hade hälften en lön mellan 23 000-26 560 kronor per månad. "Ett rimligt antagande är att arbetsgivarna till denna grupp har goda möjligheter att justera lönen för att komma över det föreslagna lönekravet", skriver Migrationsverket.