Ikväll släcker världen ned

Earth hour genomförs för tionde året i rad och manifestationen verkar inte rinna ut i sanden, för i år väntas det slås rekord i antalet deltagare.

Energi. I Luleå släcker kommunen ned på en rad platser under den årligen återkommande klimatmanifestationen Earth hour.

Energi. I Luleå släcker kommunen ned på en rad platser under den årligen återkommande klimatmanifestationen Earth hour.

Foto: Petra Isaksson

NORRBOTTEN2016-03-19 06:00

Manifestationen Earth hour startades av Världsnaturfonden WWF och har som syfte att uppmärksamma klimatförändringarna. 19 mars mellan 20.30 och 21.30 lokal tid över hela världen släcker människor jorden runt ned sina hem. De företag och kommuner som vill kan också anmäla sitt deltagande.

Förra året slogs rekord i antalet länder som deltar i manifestationen, 172 stycken. I år har även den siffran fått se sig besegrad. Hittills har 176 länder anmält sig till Earth hour.

I Sverige har 210 kommuner anmält sitt deltagande. I Norrbotten är det fyra kommuner som inte finns med i listan över deltagare. Arjeplog kommun meddelar att de visst ska släcka ner, men att de inte vet varför de saknas på listan. I Arvidsjaur kommun finns ingen klimat- och energirådgivare och deltagandet i manifestationen har därav fallit bort. I Jokkmokk menar man att det är en viktig fråga att belysa men att det vanligtvis är lokala Naturskyddsföreningen som brukar driva på om ett deltagande och att de ej gjort det detta år. I Älvsbyn hinner de helt enkelt inte med det.

– Vi har inte tid. Om man ska delta i det måste man ju göra det seriöst. Vi prioriterar det lagstadgade arbetet, säger Ingrid Karlsson som är miljö- och byggchef på Älvsbyns kommun.

En kommun som däremot deltar och har gjort det under alla tio åren är Luleå. Men en timme om året är inte mycket tid att lägga ner på klimatfrågor.

Hur jobbar ni i Luleå kommun med energi- och klimatfrågor övriga timmar under året?

– Jag gör företagsbesök och ger energirådgivning. Samtalar med privatpersoner om hur de kan spara energi och hjälper även föreningar. Sen har vi en energirådgivare internt också som jobbar med att få ner energiförbrukningen inom kommunen, säger Lena Hedberg som är energi- och klimatrådgivare på Luleå kommun.

I Stockholm kommer bland annat Kungliga slottet, Dramaten, Gröna lund och Centralen att släckas ned.

I december slöts ett klimatavtal i Paris där målet är att den globala temperaturökningen ska hållas under 2 grader, något som Världsnaturfonden vill uppmärksamma i samband med tioårsjubileet.

– Det är viktigt att vi efterföljer Parisavtalet. Både världens makthavare och vi som individer, säger Barbara Evaeus på WWF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om