Kristina Myhr-Eriksson ser problem med regionens beroende av hyrläkare.
– För det första så är det väldigt dyrt. Vi har egentligen inte pengar att betala, vi går ju back. Ekonomin går inte så bra i primärvården. Mycket av det, inte allt, beror på att vi är beroende av inhyrda läkare. Sedan är det så att som inhyrd läkare så är man en gäst, man är inte en medarbetare som kan bidra på samma sätt som anställda gör i utvecklingsfrågor. Det är klart att det skulle vara bättre om vi hade en bemanning som kunde ge bra kontinuitet som kunde finnas med på hälsocentralen och som kan driva utveckling. För patienternas del så är det är viktigt med kontinuiteten att man får träffa samma läkare så ofta som möjligt när man går till en hälsocentral.
Vad gör ni för att försöka rekrytera mer?– Under förra året gjorde vi ett grundligt arbete tillsammans med distriktsläkare för att ta reda på vad det är som har betydelse för att de ska välja att stanna kvar i regionens hälsocentraler. Lön är en fråga, men det är inte det som kommer fram. Utan det är mycket om arbetsmiljön och uppdraget.
Så här har situationen varit under 2017 och 2018. Hur ser du framöver att det kommer att utvecklas?– Vi har ett mål att vi ska minska hyrberoendet med 20 procent i år och ännu mer nästa år och ännu så länge så ser det inte ut som att vi kommer att lyckas fullt ut. Däremot ser vi att det på en del hälsocentraler går åt rätt håll.
Gitt Ström, som ansvarar för hälsocentralerna i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala, uppger att det är svårt att rekrytera allmänläkare eftersom bristen är stor i hela landet. Av de fyra hälsocentralerna har man fullbemannat på två och stort behov av läkare på de två andra. I Kiruna, som har det störta behovet, saknas tio läkare. Ström anser att läget, trots allt, är bättre nu än tidigare.
– 2018 har varit ett bra år för oss. Vi har kunnat rekrytera många till Laponia hälsocentral. Så vi har ett bättre läge nu än tidigare. Vi har även rekryterat en läkare till Pajala. Men vårt stora problem, när det gäller bemanning av läkare, är Kiruna hälsocentral, säger Gitt Ström.
– Allra helst skulle vi vilja ha egen personal, men i nuläget löser vi vakanserna med inhyrda läkare.
Kristina Myhr-Eriksson menar att det kommer att ta många år innan man kommer tillrätta med bemanningsproblemen.
– Successivt så tycker jag att trender är svagt positiv, men det är långt ifrån så att vi kan klara oss med egen bemanning som det ser ut nu i Luleå och Boden i alla falla. Det kommer att ta flera år innan vi når det resultatet. Men det viktigaste för oss är att bryta trenden.
Är det något du ser om inte görs idag som du skulle vilja se?– Jag tror att vi behöver jobba mer med primärvårdens stora uppdrag. Då handlar det om att alla ska göra rätt, även att specialistsjukvården på sjukhusen behöver titta på vad de kan göra för att minska övervältringen till primärvården. Sedan behöver vi jobba med arbetssätten på hälsocentraler så att man där på varje arbetsplats tittar på hur man ska lösa uppdragen. Man kanske kan hitta nya sätt att jobba på i teamet som gör att man säkrar arbetsmiljön för alla som jobbar på hälsocentralen, säger Kristina Myhr-Eriksson.