Enkät: Hur ska Sverige försvara sig?

Efter Rysslands invasion av Ukraina och Sveriges ansökan till Nato har Sveriges försvar blivit en viktig valfråga.

Hur ska Sverige försvara sig?

Hur ska Sverige försvara sig?

Foto: montage

norrbotten2022-09-01 16:00

Linda Modig (C):

Oavsett om en angripare kommer via havet, luften, marken eller genom datakablar ska Sverige stå berett. Centerpartiet har tagit ett stort ansvar för att svenskt försvar ska stärkas. Vi har bland annat förhandlat fram mer pengar under 2010-talet så att till exempel fler soldater kan utbildas, fler regementen etableras runt om i Sverige, däribland har K4 i Arvidsjaur återinrättats, bättre utrustning och försvarsmateriel och olika försvarssystem köpas in. Mer kommer att behövas kommande år. Vi står bakom försvarsbeslutets ambitioner om att ca 8000 värnpliktiga ska utbildas varje år 2025. 

Birger Lahti (V):

Sverige ska ha ett starkt och folkligt förankrat totalförsvar med förmåga att möta de olika former av hot som vårt land kan ställas inför. Vänsterpartiet ser ett stort behov av att stärka totalförsvaret. Inte minst det civila försvaret. Vi vill se ett gott samarbete med våra grannländer, framför allt våra närmaste nordiska grannländer. Men genom att inte ingå i militära allianser har vi bättre möjligheter att skapa trygghet för vår befolkning och hålla svenskt territorium utanför krig. Därför ska Sverige stå utanför Nato.

Fredrik Lundh Sammeli (S):

Sverige ska försvara sig genom ett starkt och folkligt förankrat totalförsvar. I allians med andra Natoländer bygger vi tillsammans försvarsförmåga och bidrar till fred och säkerhet i vår del av världen. Norrbotten har med vårt strategiska läge och våra starka förband en viktig roll i såväl utbildning av soldater som närvaro på Nordkalotten/Barents. 

Mattias Karlsson (M):

Sverige behöver ett försvar som både är krigsavhållande och som kan bygga säkerhet tillsammans med andra i närområdet. Ett svenskt Nato-medlemskap kan på ett avgörande sätt stärka vår egen säkerhet och bidra till stabilitet i vårt närområde. Mest brådskande är en kraftig upprustning av totalförsvaret både militärt och civilt. I detta perspektiv så måste det även ske ett ordentligt resurstillskott för att bygga vår förmåga inom cybersäkerhet.
 

Eric Palmqvist (SD):

Vi stävar efter att Sverige ska ha en stark nationell försvarsförmåga oaktat om vi tas upp i försvarsalliansen NATO eller inte. Våra förslagna satsningar på det civila, såväl som militära, försvaret anser vi vara absolut nödvändiga för att stärka förmågan på detta område.  Ett eventuellt NATO-medlemskap medför såväl garantier som åtaganden men ska inte på något sätt ses som att det ändrar vår syn på vikten av en egen hög nationell försvarsförmåga för att säkra våra gränser och demokrati.

Lotta Gröning (L):

Den återuppbyggnad vi nu ser av försvaret är nödvändig och betydelsefull. Värnpliktens återinförande kommer att stärka försvaret. Vi måste trots medlemskap i Nato bygga upp vårt totalförsvar, beredskapslager och Psykologiska försvar. Dessutom måste självförsörjningsgraden öka till minst 80 procent. Det innebär en satsning på inhemskt jordbruk så vi klarar livsmedelsförsörjningen i händelse av krig. 

Amanda Lind (MP):

Det säkerhetspolitiska läget är kraftigt försämrat och Miljöpartiet står bakom besluten att stärka vår försvarsförmåga. Vi vill återskapa ett välfungerande totalförsvar och stärka både det militära och det civila försvaret, så att vi rustar oss inför komplexa hotbilder. Miljöpartiet anser att det bästa för Sveriges säkerhet är militär alliansfrihet där vi kan välja våra samarbeten och vi tycker inte att Nato är rätt väg att gå. Sverige ska fortsatt vara en stark röst i världen för fred, demokrati, konfliktförebyggande och kärnvapennedrustning.

Samuel Ek (KD):

Sveriges försvar är för litet för att kunna möta det allvarliga säkerhetspolitiska läget helt själv. Det svenska försvaret ska kunna möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Vi välkomnar därför en ansökan om medlemskap i NATO. Vi anser att vi även har ett ansvar att bistå människor som bor utanför landets gränser. Vi har en moralisk skyldighet att försöka hjälpa de människor som bor i konflikthärjade områden. De internationella militära insatserna resulterar dessutom i en ökad förmåga att försvara Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!