Hundratals från länet skuldsatta efter S-lotteri

Hundratals norrbottningar har hamnat hos kronofogden efter att ha blivit skuldsatta av Socialdemokraternas lotteri kombispel.

Flera norrbottningar har hamnat hos Kronofogden efter lotterispel.

Flera norrbottningar har hamnat hos Kronofogden efter lotterispel.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Norrbotten2017-09-07 17:20

Socialdemokraternas lotteri skulle hjälpa svaga grupper att förbättra sin ekonomi. Tvärtom så hamnade 8 000 av kunderna hos Kronofogden. Av dessa är 386 norrbottningar.

– Jag tycker inte att det är riktigt fräscht att man har ett undantag i lotterilagen så att ett politiskt parti kan driva ett lotteri och att sälja lotter på kredit, säger Anders Josefsson, Moderaternas gruppledare i Luleå.

Han är starkt kritisk till socialdemokraternas lotteriverksamhet.

– Jag tycker att det är konstigt att de får bedriva den här typen av spel, det finns ett undantag i lagen och det har partiet utnyttjat under många år. Det rimligaste hade varit att avbryta den här typen av verksamhet omedelbart.

Anders Josefsson tycker att det finns ett ansvar gentemot människorna som köpt lotter i Kombispel.

–Jag tycker inte att det är fel att ideella organisationer säljer lotter, det är en vanlig inkomstkälla, säger Hannah Bergstedt, ordförande för Socialdemokraterna i Piteå och tillika riksdagsledamot.

Bergstedt menar att förbjuda ideella organisationer att sälja lotter, är ett långt steg att gå.

– Jag inkluderar alla här och vill inte skilja ut en organisation. Men människor ska inte bli skuldsatta. Att köpa på kredit och skuldsättas, det är ett problem, säger hon.

Boden och Luleå är de kommuner i länet som flest skuldsatt sig i kombispelet. Men även i Piteå och Kiruna har flera gått i skuldfällan.

Skuldsatta i Norrbotten

Arjeplog 6

Arvidsjaur 13

Boden 66

Gällivare 28

Haparanda 11

Jokkmokk 12

Kalix 17

Kiruna 34

Luleå 87

Pajala 18

Piteå 58

Älvsbyn 9

Överkalix 14

Övertorneå 13

Källa: Kronofogdemyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om